Kaspersky: ČR je desátá nejbezpečnější z hlediska lokálních virů

Práce s počítačem, ilustrační foto

Práce s počítačem, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Andrew_Writer via Flickr

Česká republika je desátou nejbezpečnější zemí z hlediska útoků lokálních škodlivých počítačových programů. V čele žebříčku jsou Kuba, Seychely a Japonsko. Naopak největší podíl uživatelů napadených virem mají Vietnam, Bangladéš a Rusko. V Česku čelila místním hrozbám třetina uživatelů, na Kubě 21 procent. Naopak ve Vietnamu to bylo téměř 71 procent, vyplývá ze statistiky antivirové firmy Kaspersky Lab za rok 2015.

Žebříček programů, jež se zaměřují na krádeže peněz, vedou podle zprávy celosvětově mobilní aplikace. Nejrozšířenějšími byly rodiny trojských koní Faketoken a Marcher. Marcher krade detaily plateb ze zařízení s Androidem. Faketoken spolupracuje s počítačovými trojskými koňmi. Uživatel je přitom manipulován k tomu, aby si nainstaloval na svůj chytrý telefon aplikaci, která je ve skutečnosti trojským koněm, jenž zachycuje jednorázový potvrzovací kód.

Dalším znepokojivým trendem právě uplynulého roku je rychlé rozšíření vyděračských programů, tzv. ransomwaru. Ty zablokují PC uživatele nebo jiné zařízení a požadují zaplacení určité peněžní částky, přičemž až poté umožní jeho odblokování. Celkový počet těchto případů stoupl meziročně o polovinu. Jeden z šesti útoků cílí na zařízení s platformou Android, a to pouhý rok po vůbec prvním útoku na tuto platformu.

Kyberzločinci ve snaze minimalizovat riziko trestního stíhání přešli od útoků škodlivými programy k agresivnímu šíření reklamy. V loňském roce bylo 12 z 20 webových hrozeb právě tzv. adwarem. Reklamní programy byly zaznamenány na 26 procentech počítačů uživatelů. Statistiky Kaspersky Lab ukazují, že kyberzločinci preferují práci a hostitelské služby v různých zemích, jejichž trh s nimi je dobře rozvinutý. Asi 80 procent útoků pochází z online zdrojů umístěných v deseti zemích, zejména z USA, Německa a Nizozemska.

Česká spořitelna varuje: Nový vir nabádá k instalaci mobilní aplikace