Kde je nejdražší bydlení na světě?

Byty v Hong Kongu

Byty v Hong Kongu Zdroj: Profimedia.cz

Luxusní bydlení je nejdražší v Monaku, Londýně a Hongkongu. Ceny velkých apartmánů v Praze patří také mezi nejdražší na světě.

Kvalitní bydlení v historických a ekonomicky prosperujících městech světa je drahé, hodnotu si poměrně dobře uchovalo i během ekonomické krize. Centra velkých měst se nemění a pronájem nabízí zajímavé zhodnocení. Za dobrou adresu ve finančních, ekonomických, módních a historických centrech se platí. Průměrná cena pěkného apartmánu o velikosti 120 m2 v centru Prahy je tak na seznamu třiceti nejdražších měst světa dle zprávy společnosti Global Property Guide (World´s most expensive cities).

Za tradiční adresy se platí

O ceně nemovitosti rozhoduje řada aspektů. Především však, v jaké lokalitě se nachází. Ekonomický vývoj v zemi, pracovní možnosti v daném městě, studijní život nebo životní prostředí, to je jenom několik kritérií ovlivňujících cenu. Ceny všech nemovostí, nejenom tedy apartmánů o velikosti 120m2, jsou nejvyšší ve městech na předních místech v tabulce dole. Jedná se o tradiční prosperující města.

Výdaje za bydlení tvoří i třetinu rozpočtu

Výdaje na samotné bydlení činí v Evropě čtvrtinu rodinných výdajů. Do výdajů na bydlení jsou zahrnuty výdaje za nájem, vodu, elektřinu, plyn a ostatní paliva. Při započítání splátek úvěru by výdaje průměrné domácnosti spojené s bydlením byly ještě nesrovnatelně vyšší. Z členských zemí EU jsou nejvyšší výdaje za bydlení v zemích Skandinávie, kde dosahují až jedné třetiny rodinných příjmů.

Byt v Londýně, ilustrační fotoByt v Londýně, ilustrační foto | Profimedia.czLondýnský byt

Kdy se investice vrátí?

V Londýně při průměrné ceně 20 505 $ za m2, stojí apartmán 120 m2 velký na velmi dobré adresa 2 460 600 $. Nájemné při průměrné ceně 8 830 $ měsíčně činí téměř 106 tisíc $ za rok. Nominální návratnost je tak pro potenciální investory necelých 23 let, nájemné ve většině případů kopíruje inflaci a každoročně se zvyšuje, zjednodušeně tedy můžeme počítat, že i reálná návratnost může být zmiňovaných 23 let.

V současné době nejvíce stoupají ceny nemovitostí v Pobaltských zemích, kde během let 2008 a 2009 ceny nemovitostí výrazně klesly. Ekonomická krize srazila ceny nemovitosti v Lotyšsku a Estonsku až na polovinu. Nákup nemovitosti v těchto letech tedy přinesl investorům značné zisky. Po prvotních velkých problémech se totiž podařilo oběma zemím ustát ekonomickou krizi. V současné době patří např. Estonsko mezi nejméně zadlužené evropské země.

Nejdražší apartmány na světě? Monako, Londýn a Hongkong

Průměrná cena apartmánu o velikosti 120 m2 v Monaku činí 53 226 $, v Londýně 20 505 $, 20 371 $ a Paříži 18 066 $. Vzhledem k ekonomické krizi došlo v průměru ke zlevnění cen nemovitostí ve většině evropských zemí, všude však v jiné intenzitě. Naproti tomu v asijských zemích ceny nemovitostí neustále stoupají. V Hongkongu, Singapuru nebo Taiwanu ceny nemovitosti neustále každoročně stoupají, a to i během ekonomické krize. Pro trh s nemovitostmi znamenala ekonomická krize velké příležitosti.

Průměrná cena při koupi apartmánu 120 m2 v nejdražších městech (v centru města, dolarech za m2 v roce 2012)

Ceny bydlení ve světěCeny bydlení ve světě | Global Property Guide

Ceny v Hongkongu a Singapuru stoupají

Singapur i Hongkog patří mezi nejlépe hodnocené ekonomiky světa. Obě země jsou dle mnoha mezinárodních hodnocení považovány za nejefektivnější a nejliberálnější ekonomiky světa. V Hongkongu ani Singapuru neexistují žádné pobídky ani omezení, téměř celé národní ekonomiky jsou privátní.

Hongkongu a Singapuru tak patří s výrazným náskokem první místo v hodnocení míry zahraničních investic v přepočtu na jednoho obyvatele. Efektivita obchodu a výkon obou ekonomik je obdivuhodný. Obě země navíc mají jedny z nejjednodušších daňových systémů na světě a daňové zatížení je minimální. Fungující a prosperující ekonomika potom vytváří tlaky na růst cen nemovitostí.