Kdo chce stovku, musí spěchat. A rychle

Nemáme. Došly. Kupujte, nebudou. Výrazy jako z dob normalizace nyní znějí v mnohých obchodech a lékárnách.

Rtuťové teploměry a silné žárovky kráčejí do minulosti. Bruselská administrativa zakázala jejich používání a lidé musí sahat do peněženek pro větší částky. Zatímco klasický teploměr už nelze koupit vůbec, stowattové žárovky ještě na pultech ve městě nalézt lze. Jde ale o poslední kousky.
V prodejně Traper Elektro na Přívozské ulici v centru Ostravy stowattové žárovky zatím mají. Co stowattové, dokonce stopadesátiwattové a to čiré i matné. Až se doprodají, nebudou. „To jste měl vidět před dvěmi měsíci. Hotová žárovková mánie. Hrůza. Lidé brali po hromadách všechny, nejen stowattové. Veškerý sortiment,“ líčí prodavačka reakce kupujících na rozhodnutí bruselských úředníků. Rozhodnutí spočívá v tom, že od 1.září už prodejny nesmí objednávat žárovky silnější než 80 wattů. Zbylé zásoby Brusel milostivě dovolil obchodníkům doprodat. „Teď už se to zklidnilo. V téhle době není zájem o nic,“ prozrazuje prodavačka, jak jdou obchody dnes. Její kolega se žertem ptá, jestli nelze napsat, že EU zakáže prodej kabelů. „Potřebovali by je prodat,“ směje se. Ale vážně. Stowattových žárovek prý mají tolik, že vydrží možná do Vánoc. „Po Novém roce je už určitě neuvidíte,“ míní prodavač. Jedna stojí deset korun a vzbuzuje vlastenecké pocity. Vznikla totiž ve firmě Narva v Benešově nad Loučnicí a nese hrdý název Narva bel Bohemia.
O pár kroků dál, v obchodním domě Laso v prodejně s elektronikou mají žárovky stovky značkové Philips. Stojí čtrnáct korun. „Nechcete raději víc, tak dvacet, třicet?“ nabízí stovky sympatická usměvavá prodavačka. „Ty, co vidíte, jsou už úplně poslední, možná v celé republice,“ ukazuje na hromádku žárovek v krabičkách s modrým odstínem. Možná jich má tak padesát. Vyrobeny byly nedaleko, v Polsku.

Na klasickou stovku už ovšem vůbec nelze narazit v Bauhausu na Porážkové ulici. „Předzásobte se,“ radí nápis na velké ceduli u regálů s žárovkami a lidé poslechli. „Stovky jsme doprodali někdy před měsícem,“ potvrzuje prodavač. U regálu s úspornými zářivkami je další cedule. „Náhrada za 100watovou žárovku.“ Náhradní zářivku tu prodávají za 103 koruny.
Hned za rohem však milovníka klasických žárovek čeká pravé bingo. V prodejně Okay je regál s nápisem AKCE a v něm pár posledních kusů stovek za 5 korun! Jmenují se Benlux a vyrobili je v Srbsku. Další slovanský výrobce to, alespoň v zemích EU, musí s žárovkami zabalit.
Další stovky čekají na své poslední kupce i v Tescu v nákupním centru Futurum. Prodávají je zde v krabičce po dvou za šestnáct korun. A to matné i čiré. Nesou anglická označení Pearl nebo Clar. Matné už vůbec ve výše jmenovaných obchodech neměli. Tyhle jsou možná opravdu jedny z posledních v Ostravě. A výrobci těchto Tesco žárovek? Opět bývalý východní blok. Maďaři.

Rtuť? Fuj!

S teploměry je to ještě razantnější. Přímo zákaz jejich prodeje vyhlásil Brusel letos v červnu. „Rtuťové teploměry se skutečně neprodávají. Nahradily je teploměry, které vypadají stejně jako klasické rtuťové, ale místo rtuti je v nich galistan, což je netoxická chemikálie nahrazující rtuť. Laik to ani nepozná,“ řekla Irena Domorádová, magistra z lékárny IRDA na Hlavní třídě v Porubě.Rtuťové teploměry stály kolem pětatřiceti korun, cena teploměrů s galistanem se pohybuje kolem sto korun.Kromě toho ještě nabízejí lékárny teploměry digitální v ceně od sto korun výše nebo bezkontaktní teploměry. Cena těchto teploměrů už se ale pohybuje od šesti stovek nahoru.