Kdy půjdu na operaci ve fakultce? Nově odpoví webová stránka

Pacienti mohou zjistit, jak dlouho si počkají na operaci v olomoucké fakultní nemocnici. Ostatní zařízení v kraji tyto údaje nezveřejňují.

Potřeboval bych na operaci, ale prý bych na ni musel dlouho čekat. Jak to v té které nemocnici chodí, to mi asi nikde neřeknou.

Právě takové hlasy často zaznívají od pacientů. Od listopadu už ale mají lidé, kteří čekají na zákrok, o poznání jasněji. Státní nemocnice totiž nově musejí zveřejňovat údaje o čekacích dobách na složitější operační zákroky.

Prozatím jedinou, která informace odtajnila, je olomoucká fakultní nemocnice. Ostatní zdravotnická zařízení v kraji se zatím k tomuto kroku nechystají.

„Zrovna nedávno jsem byla u rozhovoru dvou přátel, kteří se dohadovali, jak dlouho se musí čekat na operaci žlučníku. Oba dva ji totiž absolvovali, ale každý v jiné nemocnici. Zatímco jeden čekal necelé tři měsíce, jeho kolega si musel počkat půl roku,“ líčí dvaašedesátiletá Jarmila z Olomouce.

Čekání. Ale jak dlouhé?

Sama tyto problémy řešila přímo ve své rodině. „Před časem jsme zvažovali, jestli má jít tatínek na výměnu kloubu, nebo ne. Jeho známí říkali, že se na zákrok čeká déle než rok,“ vybavuje si žena další případ.

Sama zatím podstoupila „jen“ operaci šedého zákalu. „Na té jsem byla v Praze. Čekala jsem sice jen dva měsíce, ale posledních čtrnáct dní už se mi to hodně zhoršovalo. Ke konci už jsem moc neviděla, vše se mi ztrácelo v mlze,“ dodává.

Podobně mlhavé je povědomí spousty dalších lidí o čekacích lhůtách. Chtěli by mít jasněji v tom, jak dlouho si pacient počká na plánovaný složitější zákrok.

Od listopadu už to alespoň v případě olomoucké nemocnice není tajemství. Údaje, které „fakultka“ zveřejňuje na internetu, se samozřejmě nevztahují k akutním zákrokům, ale k plánovaným operacím a vyšetřením.

Na internetových stránkách nemocnice se zájemce dočte, že na endoskopické vyšetření tlustého střeva si počká minimálně tři týdny a maximálně měsíc. Plánované vyšetření na CT je možné podstoupit za dva měsíce. Se žlučníkem půjde pacient do špitálu za dva až tři měsíce, „na kýlu“ si ovšem počká zhruba o měsíc déle.

Co na povinnost poskytovat údaje o čekacích dobách říkají lidé ze samotných nemocnic? „Zveřejnění čekacích dob je správným krokem. Jsme přesvědčení, že pacient by měl mít dostatek informací, aby se mohl rozhodnout, ve kterém zdravotnickém zařízení by chtěl podstoupit operaci, na kterou se chystá,“ tvrdí mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

Čekací doby ale podle něj nejsou zdaleka jediným a pro řadu pacientů ani hlavním měřítkem, podle kterého si „svou“ nemocnici vybírají. „Svůj význam má jistě také pověst zdravotnického zařízení, léčebné výsledky a jeho celková úroveň a kvalita. Velkou roli hraje také bezpečnost poskytované péče,“ přemítá Havrlant.

Každý se teď ale může přinejmenším dozvědět, jak na tom v Olomouci s čekáním bude. Ne vždy ale dostane přesnou informaci. Zatímco v případě operace štítné žlázy se čekací lhůta v Olomouci pohybuje od čtyř do šesti měsíců, některé další zákroky mají příliš velké časové rozpětí.

S kolenem až za dva roky

Třeba na výměnu kyčelního kloubu si pacient podle nejčerstvějších údajů může počkat čtyři měsíce, ale třeba i rok a čtvrt. A u kolene se doba dokonce pohybuje od čtyř měsíců do dvou let. Zástupci nemocnice ale tvrdí, že informace zatím nelze zpřesnit, protože dobu čekání ovlivňuje řada stěží předvídatelných věcí.

„Ke zveřejněným čekacím dobám je třeba dodat, že tato data podléhají různým okolnostem, k nimž patří kapacita pracovišť operačních sálů a složitých diagnostických přístrojů, počet personálu, četnost akutních vyšetření a operací nebo četnost periodických kontrol u vážně nemocných pacientů. Dobu ale také ovlivňují pojišťovny a jejich způsob, jakým vybírají pojistné,“ upozorňuje Havrlant. A právě proto u některých výkonů a vyšetření zatím není podle mluvčího možné informace zpřesnit. „Doba, kterou uvádíme, není z těchto důvodů vymahatelná. Přesto pevně věříme, že i pacienti, kteří na operaci čekají několik měsíců, budou i tak s našimi službami spokojeni a že jim naši specialisté pomohou vyřešit jejich zdravotní problémy,“ říká Havrlant.

Olomoucká nemocnice je přitom jediná v celém kraji, která musí o čekacích lhůtách informovat, protože ministerský „befel“ se vztahuje jen na státní nemocnice. Lidé tak mají srovnání jen jediné nemocnice s dalšími státními špitály v republice.

Jinde v kraji zatím mlčí

O ostatních zařízeních v kraji zatím podobné informace nezískají. Prostějovská, šternberská ani přerovská nemocnice, které spadají pod společnost Agel, se zatím k podobnému kroku totiž nechystají.

„Dokud ministerstvo či pojišťovny nestanoví jednotnou metodiku pro tvorbu seznamů, o zveřejnění čekacích lhůt neuvažujeme,“ potvrzuje mluvčí Agelu Hana Szotkowská.

Dnešní seznamy čekacích dob se ale mohou už brzy výrazně proměnit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž prosazuje návrh vyhlášky, která určí pojišťovnám lhůty pro operace a vyšetření.

Podle připravovaného dokumentu by nikdo neměl už napřesrok na plánovanou výměnu kyčelního kloubu čekat déle než rok a na operaci šedého zákalu nebo křečových žil šestnáct týdnů.

„Dokument dostaly zdravotní pojišťovny k posouzení,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Právě pojišťovny by podle návrhu musely také zajistit, aby se jejich klienti dostali v určitém čase k praktikovi, specialistovi nebo zubaři.

Třeba k praktikovi by jim cesta neměla trvat déle než pětadvacet minut, k chirurgovi nebo ortopedovi ne déle než třicet pět minut. Kardiologa či psychologa by pojišťovny měly zajistit do tři čtvrtě hodiny jízdy autem.

Časy ale musejí být podle šéfa svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka reálné. Například vzdálenostní dostupnost k praktickému lékaři musí odpovídat normálním podmínkám. „Když venku napadne půl metru sněhu, podmínky jsou jiné a lhůty nesplnitelné,“ uzavírá Gajdáček.

Rychlé srovnání na webu

Porovnat si, za jak dlouho v té které fakultní nemocnici pacienti přijdou na řadu, teď každopádně zabere pár vteřin. Zjistit si podrobnosti o tom, jak dlouho si počkají třeba na výměnu kyčelního kloubu, mají lidé díky novým internetovým stránkám možnost během pár sekund. Stačí jen několikeré kliknutí počítačovou myší. Nová internetová služba www.cekacidoby.cz totiž nabízí přehledné srovnání.

„Lidé, kterým lékař doporučil například totální endoprotézu kyčle nebo operaci šedého očního zákalu, tak nebudou muset ztrácet čas složitým zjišťováním, kde jim odborníci zákrok provedou v nejkratším možném termínu. Stačí, když párkrát kliknou, vyberou požadované parametry a během několika málo okamžiků zjistí výsledek,“ popisuje projekt jeho autor Tomáš Haškovec.

Celá akce má podle něj pomoci pacientům rychle se zorientovat mezi fakultními nemocnicemi, jejichž medicínská úroveň je srovnatelná.

Jde přitom o první službu svého druhu na českém webu, která reaguje na poslední změny ve zdravotnictví. „Pacienti díky nim mají mít více informací a mohou se začít svobodně rozhodovat, kam se za konkrétním zákrokem či vyšetřením vypraví. Ať už totiž zvolí nemocnici ve svém kraji, nebo na druhém konci země, vždy půjde o fakultní nemocnici s předními výsledky,“ upozorňuje Haškovec.

Každá nemocnice má ale podle něj jiné priority, a proto se čekací doby výrazně liší. Nová služba tak nabízí zajímavé srovnání. „Jde o jakýsi žebříček jednotlivých zdravotnických zařízení. Pořadí určujeme podle čekacích dob na zákrok, který uživatel zvolí,“ vysvětluje Haškovec.

Služby serveru přitom nebudou končit jen u srovnání čekacích dob na lékařské zákroky. „Chceme poskytovat prvotřídní servis českým pacientům napříč všemi sociálními vrstvami. V blízké budoucnosti chystáme další rozšíření naší nabídky,“ slibuje Haškovec.

NEAKUTNÍ VYŠETŘENÍ S ČEKACÍ DOBOU DELŠÍ NEŽ TŘI TÝDNY

4 až 10 týdnů Vyšetření pozitronovou emisní tomografií.
3 až 4 týdny Endoskopické vyšetření tlustého střeva.
8 až 12 týdnů Vyšetření ve specializované spondylochirurgické poradně.
8 týdnů Plánované vyšetření pomocí CT.
3 až 8 týdnů Vyšetření digitálním dermatoskopem.
3 až 8 týdnů Komplexní vyšetření ve spánkové laboratoři.

OPERACE S ČEKACÍ DOBOU DELŠÍ NEŽ DVA MĚSÍCE

2 až 3 měsíce Operace žlučníku.
3 až 4 měsíce Operace kýly.
4 až 6 měsíců Operace štítné žlázy.
Voperování kardioverteru - výkon po vyšetření pacienta okamžitě, primárně preventivní indikace do 12 měsíců.
4 až 15 měsíců Výměna kyčelního kloubu.
4 až 24 měsíců Výměna kolenního kloubu.
2 až 3 měsíce Spondylochirurgie - operace páteře.

Zdroj: www.fnol.cz