Když cestovat, tak nízkonákladově. Technologie proměňují turistické zážitky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Nejen profesionální cestovatelé, ale i běžní turisté si oblíbili nízkonákladové cestování. A dnešní doba jim jde naproti.

Češi jsou k poznávání nepoznaného daleko za prahem vlastního domu čím dál otevřenější. Aby také ne, když digitální výdobytky k vycestování přímo vybízejí. Airbnb, vyhledávače nejlevnějších letenek, spolujízdy… O takové plejádě možností jsme si v dobách řízkových cest na Jadran mohli nechat jen zdát. Ale lidská vynalézavost jde ještě dál. Současným trendem už totiž není jen cestovat, ale cestovat za co nejnižší cenu. Kdo za svou dovolenou utratí co nejméně, vyhrál.

Dnes už tak lidé mají například možnost sbalit rodinu, vše ostatní nechat doma a na několik týdnů vyměnit svůj dům nebo byt za podobný třeba v Austrálii nebo Indonésii. K čemu je to dobré? K úniku od stereotypu a k možnosti poznat jinou zemi jako takzvaný insider, ovšem s nulovými náklady na ubytování.

Sdílet své soukromí s cizími lidmi však může být pro mnohé nepříjemné, a tak je tu i druhá varianta: nabídnout sám sebe jako „hlídače“. Takový hlídač se ozve majiteli domu, který se právě někam chystá, že mu v době nepřítomnosti může pohlídat dům nebo případně domácího mazlíčka. Opět tak získá zdarma ubytování v cizí zemi, kterou může blíže poznat. Jen nesmí zapomínat na toho mazlíčka.

Variací výše zmíněného je mnoho. Velkou oblibu si mezi mladými Čechy získal i takzvaný couchsurfing, tedy přespávání na gauči, jiní vyjíždějí na dobrovolnické pobyty. A kdo nemá hned po ruce kapitál na cestu, smůlu také nemá. Letenku je dnes možné si zarezervovat, ale zaplatit za ni později.

Kdo tedy říká, že chce cestovat, na peníze se už vymlouvat nemůže. A kdo je jenom líný, ten si může počkat na cestování ve virtuální realitě. Ale to už je úplně jiný trend.