Když se práce stane koníčkem

Vždycky jsem si myslel, že rozdíl mezi barmany je v tom, jak vám připravují objednaný koktejl. Jak ten koktejl chutná, jak vypadá a jak vám jej barman stojící na druhé straně pultu podá. A to až do chvíle, než jsem se seznámil s flair bartenderem Václavem Abrahamem. Že nevíte, kdo to ten flair bartender je? To se ani nedivím, a stručně to vysvětlím. Je to vlastně barman, jehož hlavní náplní práce je především bavit hosty. A později porotu, pokud to chce někam dotáhnout. A to tak, že během přípravy koktejlu žongluje se vším, co k tomu patří.

S podivem jsem si četl zejména to, jak se k tomuto „povolání“ dostal. Aby se stal flair bartenderem, přihlásil se na hotelovou školu, kde se musel mimo jiné naučit také vařit. Přitom od samého začátku věděl, že chce hlavně umět házet láhvemi. Zde jsem si musel položit otázku. Proč
sakra nešel rovnou k cirkusu? Odpověď je ale jasná. Protože tam by se nenaučil míchat koktejly. Podle jeho slov totiž takový flair bartender začátečník musí někde brát na obživu.

Věřte nebo ne, ale takové profesionální povolání flair bartender je časově pěkně náročné. Tedy pokud chcete být ten nejlepší. A to Václav Abraham nejen, že chce být, v České republice jím už je. A chce jít ještě dál – mezi světovou elitu. To samozřejmě znamená účastnit se všech možných soutěží a trénovat jak v práci, tak doma. Jeho píle už plodí i první ovoce. Ze všech sedmdesáti soutěží, kterých se doposud zúčastnil, jich osmadvacet vyhrál a devatenáctkrát skončil stříbrný.

Takže až vyrazíte někamdo baru a objednáte si míchaný drink, pozorně se dívejte, jestli vám jej míchá obyčejný barman, nebo flair bartender.