Klatovy ušetří díky vyšší konkurenci třetinu nákladů investic

Asi třetinu projektovaných nákladů připravených investičních akcí ušetří Klatovy díky velké konkurenci stavebních firem, které nyní nemají dostatek zakázek. U některých významných staveb se radnice dostala až na polovinu ceny, do některých soutěží se přihlásilo až 21 firem, řekl místostarosta Václav Chroust. Město se ale obává, aby nečekaně nízká cena nesnížila kvalitu díla anebo nezpůsobila městu jiné problémy, například s uplatněním záruk.

Pokud jsou ale akce dotovány EU, je jediným kritériem cena a radnice nemůže ani v případě jejího rapidního snížení uchazeče vyřadit. U zakázek hrazených městem si radnice stanoví parametry, jako je účetní uzávěrka, reference, zadlužení, struktura majetku, pojištění a podobně. U většiny z 26 zakázek, které v létě radnice zúřadovala, dosáhly Klatovy podle Chrousta lepší ceny. Například u jedné z připravených velkých akcí, centra odpadového hospodářství, byly projektované náklady 32,3 milionu korun. „Vítězná firma z 21 přihlášených ale nabídla, že ho vybuduje za 16,4 milionu korun,“ dodal Chroust. Ještě lepšího výsledku podle něj dosáhla radnice u zateplení domu pro seniory, kde soutěž 13 firem srazila cenu z 32,4 milionu korun na 16,7 milionu korun. Sportoviště u základní školy vyjde na 8,5 milionu korun, přitom oborníci spočetli stavbu na 16,2 milionu Kč. Stavba centrální výměníkové stanice pro městskou teplárnu a přeměny parovodu na horkovod měla stát 34,3 milionu korun, ale nakonec vyjde město po odpočtu DPH na 16,6 milionu korun. „Podle našeho názoru není něco v pořádku, když firma vyhraje soutěž s poloviční cenou. Stavíme je přitom podle průměrných cen ve stavebnictví,“ uvedl místostarosta Jiří Štancl. Podle něj je otázkou, zda je radnice schopná uhlídat, aby se na stavbě použily veškeré materiály a díly, které tam mají být. Město nechce kupovat za každou cenu jen ty nejlevnější práce a zboží, dodal. Chroust uvedl, že jednou už se nejlevnější akce radnici vymstila, když zkrachovala stavební firma, která budovala městské byty v Plánické ulici podpořené dotací. Město už pak nemohlo reklamovat závady v rámci pětileté záruční lhůty.

Firmy, které nabízejí podle radnice nepochopitelné ceny, argumentují například tím, že mají luxusní vztahy s dodavateli anebo že se jim vyplatí i za cenu mírné ztráty udržet zaměstnance. Klatovská radnice měla letos v plánu investovat celkem 130 milionů korun. Tuto sumu ale stanovila před ukončením soutěží. „Ušetřené peníze použijeme na jiné věci, máme velký zásobník projektů,“ řekl Chroust. Peníze by se přesunuly do dalšího roku.