Klenoty italské Florencie

Florencie

Florencie

Florencie je nejen starobylým malebným městem plným romantických zákoutí a skvělého jídla, ale také vzácnou pokladnicí kulturních památek, které byste neměli nechat bez povšimnutí.

Bohatá kulturní historie toskánské metropole sahá až k počátku našeho letopočtu. Od té doby se zde vystřídalo mnoho civilizací, vládců a kultur, které v historii tohoto města zanechaly nesmazatelné stopy. Pojďme si představit nejvýznamnější památky současné Florencie, které by při návštěvě „kolébky renesance“ neměly ujít vaší pozornosti.

Ponte Vecchio (Starý most)

Jednou z nejznámějších památek Florencie je bezesporu most Ponte Vecchio, který je nejstarším mostem celého města. Je postaven na místě, kde před ním v dávných dobách stály postupně tři starší mosty, které podlehly záplavám.

Ponte VecchioPonte Vecchio

Most tvoří tři mohutné kamenné oblouky, které se klenou přes řeku Arno v délce cca 83 metrů. Postaven byl v roce 1345 podle návrhu architekta Neri di Fioravanteho. Unikátní vzhled mostu dodávají malé obchůdky vinoucí se po jeho stranách, které jsou v jeho středu rozděleny malebným prostranstvím s výhledem na řeku.

Palazzo Vecchio (Starý palác)

Opevněný palác byl postaven v roce 1314 podle návrhu Arnolfa di Cambia na místě původní románské tvrze. Sídlily zde ústřední orgány městské republiky a volení úředníci zde mohli i přenocovat. Před případnými útoky vzbouřeného lidu je chránily mohutné zdi paláce zakončené cimbuřím.

Palazzo VecchioPalazzo Vecchio

Stavbě paláce dominuje štíhlá věž s hodinami, která se tyčí do výše 94 metrů. Kdo se rozhodne vystoupat až na její vrchol, tomu bude odměnou nádherný výhled na celé město. V současnosti budova slouží jako radnice.

Bazilika Santa Croce (Svatého kříže)

Bazilika Santa Croce je jednou z nejvýznamnějších památek Florencie. Vyrostla na místě kostela z roku 1222 založeného řádem františkánů. Budova baziliky vznikala současně se stavbou Palazzo Vecchio pod taktovkou stejného architekta, avšak dokončena a vysvěcena byla až v roce 1447.

Bazilika Santa CroceBazilika Santa Croce

Bazilika Santa Croce je místem posledního odpočinku mnoha italských osobností světového významu. Je zde pochován Michelangelo, Galileo Galilei, Giorgio Vasari, Niccolò Machiavelli, Guglielmo Marconi či hudební skladatel Gioacchino Rossini.

Socha Davida, socha Persea a Neptunova fontána

Na náměstí Piazza della Signoria, na kterém se nachází i velkolepý palác Vecchio, můžeme obdivovat i tři mistrovská sochařská díla.

Nejznámější z nich je zcela jistě socha Davida od renesančního velikána Michelangela Buonarottiho, kterou vytvořil v letech 1501–1504. Socha znázorňuje biblického Davida těsně před soubojem s Goliášem. V roce 1873 byl originál sochy nahrazen věrnou kopií a byl přesunut do místní Akademie.

Socha Davida a socha PerseaSocha Davida a socha Persea

Druhou významnou sochou je vyobrazení bájného Persea s uťatou hlavou Medusy. Proslulé dílo z bronzu bylo vytvořené roku 1545 italským umělcem Benvenutem Cellinim a znázorňuje slavného zachránce Andromedy v momentě vítězství nad mytickou nestvůrou.

Neptunova fontánaNeptunova fontána

Další pozoruhodné dílo na Piazza della Signoria vytvořil v roce 1565 Bartolomeo Ammannati se svými pomocníky. Tzv. Neptunovu fontánu tvoří sousoší z mramoru a bronzu, uprostřed čehož se tyčí do výše pěti metrů velký bílý kolos v podobě mořského boha Neptuna.