Klíč k hubnutí má jméno: réva boha hromu

Tripterygium wilfordii

Tripterygium wilfordii Zdroj: Qwert1234 via Wikimedia

Na seznam potvrzující účinky tradičních přípravků čínské medicíny přibyla další položka: výtažek z rostliny Lei gong teng alias Tripterygium wilfordii či také Révy boha hromu. Je mimořádně účinný při regulaci objemu přijímané potravy a snižování tělesné hmotnosti.

Lékaři z Dětské nemocnice v Bostonu a z Lékařské fakulty Harvardovy univerzity v kořenové soustavě tripterygia našli sloučeninu celastrol čili tripterin, která u pokusných myší během prvního týdne podávání rychle snižovala objem přijímané potravy až o osmdesát procent. Otylí hlodavci pak po třech týdnech „na celastrolu“ ztratili 45 procent tělesné váhy. A co je mimořádně cenné, ztracenou váhu představovaly v drtivé většině jen tukové zásoby.

„Bude-li celastrol stejně fungovat u lidí, pak jsme našli velmi silnou látku pro boj s obezitou a léčbu jejích příznaků,“ uvedla Umut Ozcanová, jedna z autorek studie publikované v časopise Cell. Hubnoucí efekt celastrolu byl mnohem silnější než například u bariatrické operace, tedy chirurgického zmenšení objemu žaludku. Navíc látka obecně zlepšila činnost jater a metabolismus glukózy, což představuje naději pro pacienty s cukrovkou druhého typu.

Tripterygium již v minulosti upoutala pozornost vědců. Před třemi roky rovněž při pokusech na myších našli látku nazvanou triptolid, která velmi úspěšně blokuje růst zhoubných nádorů. Tyto vlastnosti potvrdily dvě nezávislé studie Minnesotské univerzity a Univerzity Johna Hopkinse.

V Česku vznikne první klinika tradiční čínské medicíny

Čínská medicína – lék, nebo jed?