Kniha o frýdeckém zámku vyvrací mýty

Muzeum Beskyd vydalo jedinečnou publikaci o proměnách frýdeckého zámku.

Historik Marek Weissbrod napsal knihu o stavebních zajímavostech frýdeckého zámku. Koncem ledna ji vydalo Muzeum Beskyd. Weissbrod se v ní zabývá přestavbou středověké kuchyně nebo přeměnou komnat v kanceláře ve dvacátém století. „Ale nečekejte legendy a mýty. Já je spíš vyvracím,“ říká
s úsměvem Weissbrod. Myslí tím například pověsti o tajných chodbách kolem zámku. „Jsou tam, ale nevedou až na Hukvaldy, jak se říká,“ zmiňuje Weissbrod.

Z hradu se stal zámek
Původně gotický hrad postavili lezští páni ve čtrnáctém toletí. Z nejstaršího období dnes zůstala jen část hradního křídla, zbytky hradební zdi a třináct metrů hluboká studna. „Dnes už ji nikdo nepoužívá,
protože je zadlážděná,“ dodává historik Weissbrod. V šestnáctém století se stal z hradu zámek. „Velkou zajímavostí z té doby je malá kruhová stavba z valounů a cihel zvaná ledovna. Přes zimu do ní zavezlo služebnictvo led a v létě pak ledovna sloužila kuchařům jako sklad potravin,“ pokračuje Weissbrod. Ve dvacátém století vznikly v zámku úřadovny a garáže. Teprve na začátku šedesátých let minulého století se sem nastěhovalo muzeum.