Kocour Dandy umí aportovat

Nejen pes dokáže nosit svému pánovi věci. Zvládá to i kocour Dandy.

Dagmar Kaločová má doma ve Frýdku-Místku šest koček plemene Ragdoll. První z nich dostala od známé, zbytek odchovala. Každá z nich umí aportovat, ale nejvíce to jde dvouletému Dandymu, který
paničku pronásleduje do koupelny, do ložnice, ale i na záchod. Když kocour slyší zašustit papír, přiřítí se a čeká, že mu ho panička sbalí do koule a hodí jako aport.
„Házím mu i plyšové myši, které mi potom nosí. Mám jich doma několik hnědých, černých a bílých,“ říká Kaločová. Dandy podle své paničky cítí největší vzrušení, když žena přinese ze schránky poštu. „Jakmile roztrhnu obálku, Dandy je v pozoru a čeká, že z použitých obálek udělám koule a že si budeme hrát,“ směje se Kaločová.

Kocour Dandy má psí povahu

Kocour Dandy má podle ní psí povahu. „Určitě ano, protože se mnou chce být každou chvíli. Normální kočka je s pánem podle toho, jakou má zrovna náladu,“ přibližuje Kaločová, která se živí prodejem kosmetiky. „Občas doma pomáhám manželovi s účetnictvím. Od této hromady papírů naštěstí Dandy neočekává, že mu z ní budu vyrábět koule a házet aport. Spíše si na ni lehne a chce, abych si s ním hrála,“ usmívá se Kaločová.
Na Dandym oceňuje velmi klidnou povahu. „Když ho někdo obtěžuje, tak raději uteče. Normální kočka by člověka kousla, nebo by ho alespoň podrápala. Dandy něco takového nikdy neudělal. Podobný psovi je i tím, jak je poddajný. Plemenu Ragdoll se také říká hadrová panenka. Když kočku vezmu do ruky, uvolní všechny svaly v těle a je to jako když držíte hadrovou panenku,“ přibližuje Kaločová.
Dandy neabsolvoval žádný zvláštní výcvik, a přesto umí šestikilogramový kocour dokonce chodit na vodítku. Podle principála cirkusu Humberto Bohumila Navrátila nejsou podobné schopnosti kočky ničím zvláštním. „Všechno záleží na výchově. Člověk musí mít ke zvířeti vztah a cvičit ho od mláděte. Třeba lva je mnohem náročnější naučit, aby někoho vnímal jako pána, ale stejně ho jde vycvičit. V cirkuse nám lvi panáčkují, válejí sudy a teď jednu šelmu učíme jezdit na motorce a vozit za sebou malého lva,“ řekl Navrátil.
Také on má doma podobnou kočku. „Našel jsem ji na ulici a vychovával jsem ji se psem, takže teď umí nosit aportované věci, nebo přiběhne na zavolání,“ líčí Navrátil. Podle něj zvíře poslouchá pána tehdy, když cítí, že ho má rád.

Kočka poslechne, jen když sama chce

S tím souhlasí i zvířecí psycholog Alexandr Skácel. „Vždy záleží na vztahu majitele se zvířetem. Když se kočka učí nové kousky, žádný dopad na její psychiku to nemá, protože si sama řekne, jestli bude, nebo
nebude spolupracovat. Pokud ji to baví, tak si hraje, a pokud ji majitel nutí a ona nechce, tak ho podrápe,“ říká Skácel.