Kocour se na zimu připravil. Slimáci snad ne

Náš kocour asi tušil, že přijde mimořádně tuhá zima. Během podzimu totiž ztloustl tak jako ještě nikdy předtím. Chytře chodil na žrádlo nejen do své misky na kuchyňském okně, ale zaskočil i k sousedům a sežral, co jejich Micina nechala. Mourek se na arktické teploty skvěle připravil a teď nemá problém.

Doufám ale, že se na letošní rekordní mrazy stejně dobře nepřipravili jiní, méně oblíbení tvorové, slimáci. Respektive v to doufá naše babička, aspoň dvojí sousedé a bratranec Aleš, kteří vloni v létě jen bezmocně přihlíželi tomu, jak jim armády plzáků španělských neboli slimáků ničí úrodu, a žerou dokonce i okrasné záhony.

Snad nebyli slimáci tak chytří a šikovní a nezalezli extrémně hluboko pod zem, kam mráz nedosáhne, nebo snad nemají nějakou fikanou termoregulaci, díky které umějí načas zmrznout a s teplem zase ožít. Všichni zmiňovaní pěstitelé zeleniny se utěšují tím, že mráz se slimáky zatočí. Chytré internetové servery radí zrýt za prvních mrazů záhony co nejhlouběji. V půdě nakladená přezimující vajíčka se tak dostanou na povrch a pozdější mráz je zahubí.

Naději zahrádkářům na lepší rok dává i mluvčí veterinární správy Josef Duben. Díky letošním teplotám, které v nížinách klesají až pod minus dvacet stupňů, se dá předpovídat, že slimáci se letos nepřemnoží tolik jako v předchozích letech. Výrazně prořídnou také populace myší, krtků a dalších hlodavců. Mírné zimy totiž bývají hlavní příčinou přemnožení myší, krtků a potkanů. Letošní mráz by to měl zastavit.

Pokud vám zahrádku na jaře přece jen slimáci zaplaví, doporučují odborníci využít jejich přirozené nepřátele. Buď chovat kachny, nebo přilákat na dvůr žáby, větší ptáky, ještěrky, ježky, rejsky nebo některé větší brouky.