Kodak ukončí bankrot, zaměří se na tiskárny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světoznámý výrobce fotografických technologií Eastman Kodak je zřejmě z bankrotu venku. Americký federální soud schválil tento týden plán firmy na opuštění ochrany před věřiteli. Kodak by mohl bankrotový režim opustit už 3. září.

Za poslední měsíce prošel Kodak výraznými změnami. Firma definitivně opouští svůj tradiční byznys – výrobu fotoaparátů. Vedení společnosti navíc snížilo počty zaměstnanců ze 17 tisíc na „pouhých“ 8500, ořezalo aktivity firmy, snížilo počet továren i laboratoří, prodával divize i patenty.

„Kodak už nebude mít jádrový byznys, který ho kdysi definoval,“ říká profesor Robert Burley z torontské Ryerson University říká o legendární firmě, která nedokázala reagovat na svět digitálních fotoaparátů, přestože s touto novinkou kdysi přišla.

„Kodak je velmi odlišná společnost od té, která požádala o bankrotovou ochranu,“ uvedl právní zástupce firmy Andrew Dietderich.

Americký podnik požádal o ochranu před věřiteli loni v lednu. Firma se pod vedením šéfa Antonia Pereze hledala novou oblast podnikání. Nyní se chce Kodak zaměřit na komerční tiskrány, obaly a tisk reklamních materiálů a knih. Místo běžného spotřebitele se bude soustřeďovat především na firemní klientelu. V oblasti tisku už spolupracuje například se společností Timsons, která tiskne knihy.

Firma splácí dluhy

Staré dluhy bude Kodak financovat prostřednictvím úvěrů v objemu 895 milionů dolarů, které má od bank JPMorgan Chase, Bank of America a Barclays. Dalších 406 milionů dolarů hodlá získat prodejem nových akcií.

Akcionáři Kodaku před bankrotem s návratem svých investic nemohou počítat. Zajištěné pohledávky firma zaplatí v plné výši, nezajištěné pak vyplatí v rozmezí čtyř až pěti centů za každý dolar. Do této oblasti spadá i skupina bývalých zaměstnanců Kodaku. Ti přijdou o 635 milionů dolarů.

Za letošní rok by chtěla firma dosáhnout tržeb ve výši 2,5 miliardy dolarů, hrubý zisk pak odhaduje na 505 milionů dolarů.

Pád Kodaku
„Pád a bankrot Kodaku je tragédií amerického hospodářského života,“ uvedl soudce Allan L. Gropper. Firma, jejíž kořeny sahají do 80. let 19. století, nebyla schopná efektivně reagovat na nový svět digitálních fotoaparátů, a to přesto, že s touto novinkou sama přišla. V konkurenčním boji s Canonem nebo Nikonem začal Kodak velmi rychle ztrácet. „Ještě v roce 2005 byl Kodak uznávanou světovou značkou, ale s tím je teď konec. Značka teď označuje zkrachovalou společnost, která nebyla schopná přejít 20. století do 21. století,“ poznamenal Robert Burley z torontské Ryerson University.

Podívejte se, jak byl vyfocen poslední film Kodak