Kolem arény víří stovky milionů. V čí kase nakonec přistanou?

Arénu nechceme, vzkázalo vedení města stavitelům. Syner, Baustav a Metrostav mají vrátit kvůli losovačce peníze.

Plot u vysloužilé hokejové haly zarostl keři, v polovině jej zdobí jen zubatý transparent s nápisem: My novou arénu chceme a je nás víc. Hokejisté se dávno přesunuli za řeku, do nového. Teď se možná budou stěhovat nazpátek. Nebo úplně jinam. KV Arena měla být novodobou pýchou Karlových Varů, místo toho se o drahou hračku přetahuje radnice s trojicí stavitelů arény.
Syner, Baustav a Metrostav dostaly zakázku za minulého vedení města po neprůhledné losovačce a noví zastupitelé se teď kvůli tomu soudí. Pokud soud rozhodne, že KV Arena patří firmám Syner, Baustav a Metrostav, mají městu vrátit peníze a halu si nechat.
Žalobu podalo město na stavitele arény letos v květnu jménem prvního náměstka primátora Jiřího Kotka, kterého později zastupitelé odvolali.
Primátor se sice zajímal o stažení žaloby s tím, že ji Kotek na městské radě dostatečně neprojednal, vedení města však otočilo, podle Kulhánka by soud mohl začít už během podzimu. V soudním sporu o vlastnictví arény si věří. Podle prvního náměstka primátora Jaroslava Růžičky je dokonce geniální. „Na misce vah jsou velké zisky, za druhé si myslím, že morálku a etiku je třeba dodržovat. Jde nám o to, aby se poměry v Karlových Varech vyčistily a narovnaly,“ uvedl pro MF DNES. Předpokládá, že v případě úplné prohry je nejvyšší možná výše soudních nákladů jedenadvacet milionů. „Za ty peníze to riziko stojí,“ říká Růžička.
Zda město spor prohraje nebo vyhraje a soud vyhlásí smlouvu za neplatnou, však není jediná alternativa. Rozhodovat se bude také, komu zůstane aréna: jestli městu, nebo sdružení firem. Pokud zůstane Karlovým Varům, bude magistrát požadovat rozdíl mezi prostavěnými náklady a cenou, na což si opatří budoucí znalecký posudek. Podle radních prý byla zakázka předražená o více než 100 milionů, podle primátora Kulhánka až 300 milionů. Bývalý primátor Karlových Varů Werner Hauptmann tvrzení, že byla hala předražená, odmítá. „Rozpočet hlídaly desítky úředníků i politiků,“ vysvětluje. Podle radního Otmara Homolky město v žalobě zpochybnilo smlouvu o dílo, která je podle tehdejšího zákona o veřejných zakázkách neplatná. Zástupci firem Syner, Baustav a Metrostav prý ještě nebyli vyzváni, aby se k obsahu žaloby vyjádřili. Mluvčí Syneru Ondřej Paclt však už stačil podotknout, že se sice s takovým druhem žaloby zatím nesetkal, je ale prý přesvědčený, že smlouva platí. „Město z podnětu jediného člověka hodlá vstoupit do velkého soudního sporu. Jako člen dodavatelského sdružení multifunkčního centra vnímáme záležitost jako účelovou a absurdní,“ říká. Celou záležitost vnímá Paclt jen jako nástroj pro sbírání politických bodů. „Situace se nemusí vyvinout podle očekávání města,“ varuje.

Problémy s rozpočtem

Spor o miliardu a dvě stě milionů korun se může nějakou dobu táhnout a přitom zavinit dočasné uzavření haly. To znemožní pořádat v ní veškeré akce. Včetně těch, kvůli kterým vznikala především, tedy utkání hokejové extraligy.
„Může se stát, že soud do vynesení rozsudku zakáže užívání haly,“ potvrzuje Miroslav Vaněk, generální manažer hokejového klubu HC Energie.
Že by aréna zůstala prázdná kvůli soudnímu sporu, jehož délku nelze odhadnout, to považuje karlovarský primátor Petr Kulhánek od vedení HC Energie za určitou formu nátlaku. Podotkl, že tuto variantu považuje za nereálnou.
Ať to je jakkoli, byť je lední hokej hlavním nájemcem arény, sám o sobě drahý provoz betonového kolosu v Karlových Varech neuživí. Už teď musí vedení arény citelně omezovat provozní náklady. „Celý rok bojuji s tím, abychom mohli platit za elektřinu, vodu a další energie,“ říká Roman Maleček, jednatel KV Areny.
Když v prosinci 2010 na svůj post nastoupil, našel v účetnictví nesplněné závazky za několik milionů korun. V té době měla aréna třiadvacet kmenových zaměstnanců, jejichž počet se později o čtyři snížil.
Problémy s financováním by podle Malečka mohly částečně skončit společně s otevřením plaveckého bazénu a chystané míčové haly. KV Arena se má pak propojit se sousedním tenisovým hřištěm, stadionem AC Start a volejbalovými kurty.
„V době, kdy hokejové i tréninkové haly zejí prázdnotou, bychom služby nabízeli zájemcům z celé republiky,“ vysvětluje Maleček.
Karlovarský magistrát chystané změny podporuje. Každoroční ztrátu patnácti milionů korun se mu totiž lepit nechce. Sám primátor si dovede představit, že by aréna stála město kolem pěti milionů ročně. Podle Kulhánka se však lidé nemusejí bát, že se aréna zavře. „Když jednou stojí, musí fungovat,“ říká.

Začalo to slavnou českou losovačkou

Výběr stavebních firem pro KV Arenu zachycuje dvouapůlminutový snímek na serveru Youtube.com.

Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek vteřin, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji.

Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Kvůli výběru firem město potrestal antimonopolní úřad půlmilionou pokutou, když výběr uchazečů označil za netransparentní. ÚOHS udělil Varům jednu z nejvyšších pokut za zadávání veřejných zakázek, později její výši potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Náměstek primátora Jiří Kotek pak přišel s žalobou, jíž vyvrcholila krize v karlovarské koalici K20, a Kotek byl odvolán.