Komiksový Čtyřlístek má vlastní muzeum

Kultovní postavičky Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa mají na Českolipsku vlastní výstavu.

Je to už více než čtyřicet let, kdy se čtyři zvířecí kamarádi Fifi nka, Myšpulín, Bobík a Pinďa známí z časopisu Čtyřlístek sestěhovali do Třeskoprsk k rybníku Blašáku nedaleko hradu Bezzubu.

Je veřejným tajemstvím, že ve skutečnosti bydlí u Máchova jezera v Doksech a hrad Bezzub není žádný jiný než blízký Bezděz. Po poštovních známkách dostala zvířátka nedávno také vlastní muzeum v Doksech.

Pro malé i větší

„Tady bydlí Čtyřlístek,“ hlásají vchodové dveře do expozice. Za prvních čtrnáct dní jimi prošlo přes dvě stě návštěvníků. „Děti jsou nadšené z postaviček v životní velikosti. Líbí se jim Fifinčina kuchyně a Myšpulínovy vynálezy. Dospělí s troškou nostalgie vzpomínají na dětství, když si prohlížejí první sešity Čtyřlístku z počátku sedmdesátých let minulého století,“ říká Renata Mauserová, ředitelka městské knihovny.

Muzeum vzniklo v nově zrekonstruovaných prostorách zdejší půdy. Návštěvníci se tady dozvědí, jak komiks vznikal a jak jej jeho autoři tvoří dnes. První sešit vyšel ní 15. května 1969 a jmenoval se „Vynález profesora Myšpulína“. Tehdy ho čtyřiadvacetiletý autor, Jaroslav Němeček nabídl v redakci nakladatelství Orbis. S dalšími díly se v té době nepočítalo.

Velký zájem, kdy bylo beznadějně vyprodáno všech prvních padesát tisíc tiské výtisků, ale rozhodl o dalším pokračování. Vznikla jedinečná série komiksů, kterou si oblíbili čtenáři v Česku i v zahraničí.
Postavičky už promluvily nejen v angličtině, němčině, ale třeba i v řečtině. „Jedinečnost komiksu spočívá nejen v kreslířské práci, ale i v dobře vystavěných originálních příbězích. Ve francouzském časopise vydají klidně po roce stejnou část komiksu a nikdo si toho ani nevšimne. U nás je to jiné, nám by děti daly. Tady to sbírají,“ řekli kdysi tvůrci Čtyřlístku.

Čtyřlístkové známky

Před dvěma lety obliba hrdinů kreslených sešitů oslovila i Českou poštu. V roce 2010 spatřila světlo světa první známka s Fifinkou. Postupně svou ceninu dostali i Pinďa, Bobík a Myšpulín. Poštovní známky proto v expozici nechybí. Na své si tady přijdou také milovníci filmových adaptací. Už teď se mohou dozvědět na informačních panelech o připravovaném animovaném filmu Čtyřlístek ve službách krále.

„Na Čtyřlístku a Rychlých šípech jsem doslova vyrostl. Mám oba komiksy moc rád a i nyní Čtyřlístek kupujeme svým dětem. Do muzea určitě zajedeme. Zajímalo by mne, kam Myšpulín všechny ty svoje vynálezy dává. Za tu dobu už jich vynalezl pěknou řádku a do malého domku by se mu nevešly. Je možné, že některé z nich našly místo právě v muzeu. Byla by to odpověď na mou dávnou otázku,“ říká s nadsázkou bývalý čtenář Milan Procházka. Kvůli velkému zájmu o starší příběhy začaly vycházet zhruba před deseti lety jejich reedice v takzvaných Velkých knihách. Do doby otevření muzea jich bylo devět.

„Pásku přestřihnul otec Čtyřlístku pan Jaroslav Němeček a starostka města Doksy Eva Burešová,“ popsala Mauserová. Podle ní jde Čtyřlístek s dobou, a tak v expozici návštěvníci najdou i čtyřlístková cédéčka a počítačové hry.

„Když nebude v létě dobré počasí, děti mohou zajít k nám do muzea. To je z velké části pojato interaktivně. Najdou tady videohry, malý přednáškový nebo promítací sál,“ láká Věra Spilková z infocentra v Doksech.

Naučná stezka

Po návštěvě muzea se návštěvníci mohou vydat na naučnou stezku Se Čtyřlístkem okolo Blašáku. Žlutá turistická značka je povede po trase kolem Máchova jezera. Na procházce jsou tři zastavení. Na každém stojí tabule informující o zajímavostech místa. Cedule jsou výjimečné nejen informacemi, ale i tím, že je Jaroslav Němeček namaloval jako komiks.

Muzeum Čtyřlístek vzniklo jako součást projektu „Zlepšení infrastruktury cestovního ruchu v oblasti Máchova jezera spolufinancovaného z fondů Evropské unie. Unikátní muzeum je zatím v zimě otevřené jen ve všední dny od 13 do 17 hodin. Na jaře organizátoři počítají s prodloužením otevírací doby i o víkendy. Prohlídky mimo uvedený čas je třeba objednat na knihovna@knihovna.doksy.com .