Komu sudičky přály pořádný talent

Mají nadání a dokázali se s ním prosadit. Tady jsou ti nejtalentovanější.

Talent, třeba umělecký nebo sportovní, má kdekdo. Jen někteří ho ale umí rozvinout tak, že si vydobyli uznání v celé společnosti. Sedmička vybírá některé z nich.

Nejtalentovanější česká sportovkyně

Věra Čáslavská je bývalá česká sportovní gymnastka, sedminásobná olympijská čtyřnásobná mistryně světa a jedenáctinásobná mistryně Evropy. Spolu s Ruskou Larisou Latyninovou je jednou ze dvou gymnastek historie, kterým se podařilo získat zlaté medaile ve víceboji na dvou po sobě jdoucích olympijských hrách.

Přes čtyřicet let drží mezi gymnasty rekord v absolutním počtu individuálních zlatých olympijských medailí. Zásadní byl pro ni rok 1968, na veleúspěšných OH v Mexiku protestovala při slavnostním ceremoniálu předání medailí gesty proti okupaci Československa. Po návratu domů se vdala a ukončila svoji sportovní kariéru. Téhož roku ji vyhlásili nejlepší sportovkyní světa a podepsala petici Dva tisíce slov.

Nejtalentovanější český skladatel filmové muziky

Žádný český skladatel se ve psaní filmové hudby neprosadil tak, jako Karel Svoboda. V sedmdesátých letech v Divadle Rokoko začal tvořit pro novou generaci zpěváků v čele s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. S rokem 1968 a písní Lady Carneval pak začala dlouholetá a mimořádně úspěšná spolupráce s Karlem Gottem. V devadesátých letech pak pomohl k dočasné popularitě Danielu Hůlkovi, v poslední době jeho písně zpíval Petr Kolář.

Do historie se zapsal především desítkami filmových hitů. Doprovázejí například díla Tři oříšky pro Popelku, Létající Čestmír, Návštěvníci, Včelka Mája, Což takhle dát si špenát nebo Cirkus Humberto.

Nejtalentovanější pohádkář

Hans Christian Andersen, dánský spisovatel, proslul především jako jeden z největších a nejtalentovanějších světových pohádkářů. Mnohé z jeho pohádek se staly klasikou, jako například Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty nebo Malá mořská víla.

Jeho neutěšené rodinné prostředí mělo vliv na celý jeho život i tvorbu. Andersen pocházel z velmi chudých poměrů. Jeho matka byla pradlena, která ke sklonku života propadla alkoholu, Andersenova nevlastní sestra byla prostitutka, dědeček pomatenec a kmotr vrátný v městském chudobinci.

Jeho práce vyjadřuje utrpení z jeho odlišnosti, nejtypičtějším příkladem je příběh o Malé mořské víle. Ta si vezme život, neboť nemůže být milována krásným princem. Andersen zemřel v roce 1875 a jeho pohřeb byl vyhlášen dnem národního smutku.

Nejtalentovanější mystifikátor

Karl Friedrich Hieronymus svobodný pán von Münchhausen známý též jako baron Prášil byl německý šlechtic, voják a cestovatel. Narodil se v Bodenfelderu a jako mladík sloužil jako páže u vévody Antona Ulricha II. Brunšvického. Později vstoupil do ruské armády, v jejíchž řadách se zúčastnil dvou bitev proti osmanským Turkům.

Po návratu domů Münchhausen vyprávěl množství vymyšlených historek o svých neuvěřitelných dobrodružstvích. Tak například letěl na dělové kouli, cestoval na Měsíc, nebo uniknul z bažin tím, že se sám vytáhl za vlasy. Později po něm psychiatři pojmenovali duševní poruchu známou jako Münchhausenův syndrom. Při ní postižený předstírá tělesnou nebo duševní chorobu.

Nejtalentovanější český chirurg

Za nejtalentovanějšího českého chirurga v poslední době odborníci pokládají lékaře s odpovídajícím křestním jménem i příjmením, Bohdan Pomahač. Od Boha daným talentem, kterým pomáhá trpícím. Pracuje sice v Bostonu, ale vystudoval na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a pochází z Ostravy.

Letos teprve potřetí v historii transplantoval celý obličej a dostal se tak do hledáčků všech celosvětových médií. Pomahač odešel do Spojených států amerických hned po dostudování v Olomouci v roce 1996. Od roku 2004 ho stále více zajímaly transplantace obličeje, i když se tomu nikdy předtím profesionálně nevěnoval. Velkou motivací pro něj bylo setkání s Isabellou Dinioreovou, jež podstoupila první částečnou transplantaci obličeje v dějinách v roce 2009. Po svém úspěchu s transplantací obličeje dostal od amerického ministerstva obrany téměř tři a půl milionu dolarů na další operace.