Komunistům v Číně najednou vadí Apple. Že by pomsta za Huawei?

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami Zdroj: ctk

Až doposud to byla oboustranně výhodná symbióza. Americká společnost Apple v Číně levně produkovala své špičkové výrobky jako iPhone nebo iPad, které pak draze prodává po celém světě. Čína na oplátku získala přístup ke skvělé technologii, továrny s výrobními linkami produktů Apple zaměstnaly desetitisíce lidí a přispěly k ekonomickému úspěchu země. Minulý týden se však Apple náhle ocitl pod palbou čínských státních médií. Proč? Důvodů může být více.

„Nevídaná arogance, nepoctivost, chamtivost.“ Tak zní seznam hříchů, kterých se Apple v Číně dopouští, napsal ve čtvrtek deník China Daily, což je něco jako oficiální hlásná trouba čínské komunistické strany.

O týden dříve se do Apple opřela státní televize China Central Television ve své reportáži vysílané k výročí dne spotřebitelských práv 15. března. Reportáž Apple kritizovala za to, že prý používá vůči čínským a západním zákazníkům dvojí metr. Teze se opírala o tvrzení, že Apple při opravě iPhonů v Číně nevymění celý vnější kryt, jako to dělá na jiných trzích, protože podle čínského práva musejí výrobci mobilních telefonů v takovém případě poskytnout obnovenou záruku na nový telefon.

Reportáž se však minula účinkem, zčásti proto, že přes sociální sítě jako Weibo na veřejnost pronikly záběry, na kterých byly celebrity instruovány, co špatného mají říci na adresu Apple. Pečlivě režírovaná kampaň se tak rychle obrátila proti jejím tvůrcům.

Vše vyvrcholilo ve čtvrtek, kdy čínský kontrolor Apple varoval, že pokud nezmění svou politiku zákaznického servisu, může počítat s vážnou právní dohrou. Je otázka, do jaké míry brát útoky ze strany čínské moci vážně. Je však na místě se ptát, co za nimi stojí.

Vy nám Huawei, my vám Apple?

Jednou z možných příčin čínské šikany Apple je podle britského časopisu Economist skutečnost, že americké úřady vyhlásily válku čínskému technologickému gigantu, společnosti Huawei. Huawei, který je po Apple a Samsungu třetím největším výrobcem mobilů na světě a současně soupeří o pozici globální telekomunikační jedničky se švédským Ericssonem, byl americkými kongresmany označen za „národní bezpečnostní hrozbu“. Huawei tak v USA nemůže provozovat svůj lukrativní byznys, tak jako to dělá jinde ve světě včetně České republiky. V Česku Huawei staví moderní mobilní sítě 4G. Američané Huawei podezřívají ze špionáže, protože zakladatel čínské firmy Ren Zhengfei byl dříve důstojníkem v Čínské lidové armádě.

„Je ale možné, že útoky na Apple jsou jen předehrou k vyhánění cizích firem z čínského trhu s mobilními telefony. To sice vypadá na první pohled směšně, především vzhledem k obrovské popularitě operačních systémů Apple a Android od firmy Google. Jenže nedávná oficiální vládní zpráva obsahovala nevídané tvrzení, že čínská závislost na systému Android je nebezpečná. Státní cenzoři by mohli začít dávat přednost domácím operačním systémům, které mohou mnohem snadněji kontrolovat a monitorovat,“ spekuluje Economist.

Může však jít jen o starou známou obchodní válku, kdy se Čína snaží pomoci svým domácím značkám jako je Lenovo nebo ZTE, které podle mnoha analytiků v souboji o pozici na čele globálního pelotonu zůstávají poněkud vzadu za konkurencí, konstatuje pragmaticky deník Financial Times.