Koncepce? Pět ředitelů za tři roky

Vedení brněnského fotbalového klubu odvolalo sportovního ředitele Richarda Dostálka. Jde o pátou změnu na pozici za necelé tři roky.

Chcete dojet do Říma, ale po cestě pětkrát změníte naslepo trasu i dopravní prostředky. Není pak divu, že místo Itálie skončíte v Albánii.

K výletníkovi, který neví, co chce, se dají přirovnat kroky vedení fotbalové Zbrojovky Brno. Na začátku listopadu vystřídal Zdeněk Kudela na pozici sportovního ředitele Richarda Dostálka. Stejný post si tak vyzkouší už pátý muž za posledních dvaatřicet měsíců.

„Jde o naprosto bezkoncepční práci. Je vidět, že odpovědní lidé tápou. Přitom pozice sportovního ředitele je pro klub naprosto klíčová. Od ní se odvíjí veškeré sportovní výsledky,“ tvrdí fotbalový expert Vladimír Táborský.

Sedmička se ohlédla, co čtyři bývalí sportovní ředitelé říkali a jaká byla pak skutečnost.

Radek Bělák od prosince 2008 do června 2009

Ačkoliv v roli sportovního ředitele vládl protřelý funkcionář jen sedm měsíců, na přestupové politice a chodu klubu se Radek Bělák podílel mnohem déle. Bělák ve Zbrojovce působil od května 1995 a v telefonu měl čísla na vlivné „bafuňáře“. Právě kontakty a znalosti z fotbalového prostředí při práci využíval nejčastěji. O co schopnější byl v zákulisí, o to tragičtější se jevila jeho schopnost vybudovat z Brna klub, který by se stabilně pohyboval na čele soutěže.

Nepovedené nákupy hráčů jako Marek Heinz, Zbyněk Pospěch nebo David Kalivoda, a především nepochopitelná komunikace při vyjednávání s hráči, v tom Bělák tápal nejvíc.

„Musel jsem odejít kvůli Bělákovi. On rozhoduje o tom, kdo v Brně hraje. Trenér je jeho loutka,“ prohlásil útočník Aleš Besta po svém přestupu do pražské Slavie. Podobně dopadli například Petr Pavlík nebo Luděk Zelenka. Známá je i kauza Martina Suse, jehož přesun do Nizozemí mu podle hráčových slov překazil Bělák tím, že zfalšoval podpis na profesionální smlouvě.

Mimo jiné se proslavil i kontroverzním výrokem, se kterým se majitel klubu Roman Pros nechtěl smířit.
„Říkám, že 1. FC Brno může dosáhnout pouze výstřelků úspěchu a pak zase půjde dolů. Tak to bylo posledních několik let a bude to tak pořád,“ řekl Bělák. Pros se s ním po nepovedené sezoně rozloučil. „Bělák svou funkci nezvládl, proto v ní končí,“ uvedl tehdy Pros.

Miroslav Beránek od července 2009 do října 2009

Do té doby úspěšný trenér Miroslav Beránek převzal tým v prosinci roku 2008 po Petru Uličném a za půl roku se stal i sportovním ředitelem. Klub si tak vyzkoušel dlouhodobé přání majitele Prose. Po vzoru anglických mužstev se sloučila role trenéra a sportovního ředitele. „Po zvážení všech okolností a neustálém přehazování zodpovědnosti za neúspěch jsme si řekli dost. Bude to jedna osoba, která bude sklízet plody své práce. Čas ukáže, jestli je to rozhodnutí správné, či nikoli,“ komentoval změnu majitel klubu Pros.

A čas ukázal. Hokus pokus s dvojrolí vydržel jen čtyři měsíce, po kterých Miroslav Beránek s úlevou předal funkci sportovního ředitele Karlu Večeřovi. Co za tu dobu stihl? Utratit miliony na přestupovém poli za Léa, Dalma či Pejiče, kterých se klub zbavoval dlouhé měsíce.

Karel Večeřa od října 2009 do června 2011

Brněnský patriot Karel Večeřa na rozdíl od kolegů dostal prostor dostatečný. Ve funkci strávil jedenadvacet měsíců. „Bude to pro mě nová zkušenost, nikdy jsem v téhle roli nepracoval,“ říkal Večeřa.
Role trenéra a sportovního ředitele se jeho příchodem opět oddělily. „Praxe ukázala, že bude lepší vrátit se k rozdělení funkcí,“ funkza uvedl tehdejší generální ředitel klubu Pavel Mokrý. Praxe nepraxe, za necelý rok bylo opět všechno jinak. Po odchodu Beránka z postu hlavního trenéra se obě funkce opět spojily. Jenže tento model zase nevyšel.

Brno se pod vedením Večeři rozjelo směr druhá liga, což na konci sezony dokonalo už s novým trenérem na lavičce. Po předání vlády nad mužstvem kouči René Wagnerovi se po sezoně zakončené sestupem Večeřa dobrovolně vzdal i funkce ředitele.

Richard Dostálek od června 2011 do listopadu 2011

Vynikající fotbalista a brněnský srdcař Richard Dostálek se po sezoně vzdal kariéry a místo kopaček a dresu na sebe navléknul polobotky a sako. „Klub padl na dno a my se z něj musíme odrazit. Chceme se co nejdříve vrátit do první ligy a provést zásadní změny ve fungování naší společnosti,“ prohlásil Pros. A vsadil na mládí. Dostálek v roli sportovního ředitele a Wagner jako trenér měli vytáhnout klub z bídy zpátky na výsluní. Nepovedlo se. Tragický vstup do sezony a umístění v pásmu sestupu znamenalo pro oba konec. Spolu stihli pouze omladit kádr a přivést do Brna zpět oblíbence Petra Švancaru.

Zdeněk Kudela od listopadu 2011

Po marném hledání správného muže za protřelého Běláka znovu v Brně vsadili na stejné karty. Znalost fotbalového prostředí, kontakty a zákulisní vztahy. Jméno, které má vytáhnout Zbrojovku zpátky do nejvyšší soutěže, zní Zdeněk Kudela.

Zkušený funkcionář pracoval šest let jako generální sekretář v pražské Slavii, osm let působil v roli sportovního ředitele v Mladé Boleslavi a na jaře se ve funkci generálního ředitele podepsal pod návrat Viktorie Žižkov do nejvyšší soutěže.

„Do klubu přicházím s jasnou představou a jasným důvodem. Majitelé nezastírají, že se tady stala řada chyb, a do budoucna by se jich rádi vyvarovali a v co nejkratší době se dostali do ligy. Nedokážu teď říct, kdy se to povede, ale udělám pro postup vše. Vím, jak na to. Dokážu správně pracovat, ale neumím zázraky na počkání,“ uvedl Kudela.