Digitální dvojčata i kvantové počítače. Čtěte, které trendy mají ovládnout rok 2019

Umělá inteligence

Umělá inteligence Zdroj: Profimedia

Umělá inteligence
2
Fotogalerie

Poznat směr, kterým se ubírají současné technologie. S takovým cílem sestavili analytici společnosti Gartner strategické technologické trendy, které mají příští rok zamíchat trhy. Čtěte, které mezi ně patří.

Kvantové počítače

Informace vyjadřují takzvanými kvantovými bity, přičemž mají možnost vykonávat obrovské množství výpočtů paralelně. Stroje se hodí zejména pro úlohy, jejichž řešení prostřednictvím tradičních algoritmů trvá příliš dlouho. Nejpřínosnější mohou být například v automobilovém průmyslu, finanční sféře, vojenství nebo v pojišťovnictví. Ve farmacii lze například pomocí kvantových počítačů modelovat molekulární interakce na atomární úrovni, a zrychlit tak vývoj nových léků proti rakovině.

Autonomie

Poroste význam samostatně fungujících dronů, robotů či aut. „S tím, jak se počty autonomních věcí budou zvyšovat, předpokládáme posun od individuálních inteligentních věcí k rojům spolupracujících inteligentních zařízení, které budou schopny plnit úkoly ve skupinách, a to i nezávisle, bez lidského vstupu,“ vysvětluje viceprezident Gartneru David Cearley.

„Například dron monitorující stav pole by mohl v případě zjištění, že plodina je již ve stadiu vhodném pro sklizeň, vyslat povel autonomnímu kombajnu. Nebo v případě doručování zásilek může být nejefektivnější použít autonomní nákladní vůz v kombinaci s menšími roboty, drony či vozítky, které jsou převáženy na jeho palubě a doručí zásilky do cílového místa,“ dodává.

Blockchain

Byť je blockchain spojován především s kryptoměnami, využití nachází i v jiných odvětvích. Jeho hlavními přísliby jsou vytvoření systému důvěry a transparentnosti v jinak nedůvěryhodném a netransparentním prostředí, bez ohledu na odvětví, uvádí Gartner. Může také výrazně snížit náklady, časy potřebné k vyrovnání transakcí a zvýšit plynulost hotovostních toků.

Komunikace

Konverzační platformy mění způsob, jakým lidé interagují s digitálním světem. Virtuální realita, rozšířená realita a smíšená realita pak mění způsoby, jimiž lidé vnímají digitální svět. Tento kombinovaný posun v chápání, vnímání a komunikaci se má časem proměnit v nové typy uživatelských zážitků.

„Postupem času se posuneme od přemýšlení o individuálních zařízeních a roztříštěných uživatelských rozhraních směrem k monokanálové a multimodální zkušenosti,“ vysvětluje Cearley. Tím je myšlena zejména možnost přechodu například mezi klasickým PC, mobilním zařízením a hlasovým rozhraním v rámci jedné interakce – nákupu, vyhledávání nebo vyřízení zakázky.

Digitální dvojčata

Jedná se o digitální podoby systému z fyzického světa - virtuální kopie například výrobního stroje, pomocí které si může podnikatel vyzkoušet všechny fáze výroby. Analytici odhadují, že do roku 2020 bude celosvětově existovat více než 20 miliard senzorů, koncových bodů a digitálních dvojčat pro řádově miliardy věcí. V podnicích budou zpočátku digitální dvojčata nasazována v jednodušší formě.

Umělá inteligence

Analytici očekávají, že do roku 2022 bude přinejmenším čtyřicet procent projektů vývoje nových aplikací využívat nějakou formu vstupu či společného vývoje s využitím umělé inteligence.

„Nakonec se objeví vysoce vyspělá vývojová prostředí s automatizací funkčních i nefunkčních aplikačních prvků. To pomůže ke zrodu ‚civilního aplikačního vývojáře‘, tedy osoby bez speciálního vzdělání či školení, která bude schopna pomocí nástrojů řízených umělou inteligencí automaticky vytvářet nová řešení. Nástroje, s jejichž pomocí mohou neprofesionálové vytvářet aplikace bez znalosti programování, nejsou samy o sobě novinkou, očekáváme ale, že systémy poháněné umělou inteligencí nabídnou zcela novou dimenzi možností,“ říká Cearley.

Protipól pro cloud

Edge je protikladem cloudu – jde o označení rozesetých a decentralizovaných zařízení v podobě nejrůznějších koncových bodů internetu věcí. Během příštích pěti let se má díky novým specializovaným čipům zvýšit výpočetní výkon nebo paměťová kapacita těchto zařízení. 

Digitální etika a soukromí

Stále významnější téma pro jednotlivce, organizace i veřejnou sféru. Podle agentury Gartner se lidé stále více zajímají o to, jak jsou jejich osobní informace využívány organizacemi v privátní i veřejné sféře. Ty, které tento zájem a obavy neřeší, údajně čekají těžké chvíle.

Co udělá se společností i byznysem umělá inteligence? Jak na příštích dramatických změnách vydělat? Odpovědi nachází aktuální magazín deníku E15 s titulem Jak vyhrát budoucnost. Více se dozvíte zde.

Video placeholde

Jak vyhrát budoucnost • E15