Konference Křižovatky architektury otevře ožehavé téma veřejného prostoru

Ve čtvrtek 15. září odstartuje konference Křižovatky architektury diskuzi o veřejném prostoru. Jak se žije lidem ve městech? Dávají města svým obyvatelům dostatek prostoru pro veřejný život nebo mizí volná prostranství pod dalšími supermarkety a developerskými projekty? Do Národní technické knihovny přijdou o problémech veřejného prostoru hovořit zástupci všech stran, které vznik nebo zánik těchto míst ovlivňují nejvíce. Ve svých příspěvcích architekti, developeři a zástupci samosprávy představí různá řešení tohoto aktuálního problému ve vybraných městech ČR.

Nákladové nádraží Žižkov, Strategie pro veřejné prostory MČ Praha 10, Pěší zóna Cheb: veřejný prostor vs. dopravní komunikace, Černošice: tvorba nového lokálního centra, Majetko-právní aspekty přípravy investičních projektů, to jsou názvy pouze některých příspěvků, které zazní 15. 9. 2011 v Národní technické knihovně v Praze na konferenci Křižovatky architektury, zahajovací odborné konferenci veletrhu FOR ARCH. „Téma konference vnímáme trochu jako píchnutí do vosího hnízda, neboť vyvolává protichůdné emoce u všech zúčastněných stran. Chceme jim nabídnout prostor k vzájemné výměně názorů, které budou jistě zajímavé i pro diváky,“ zve na konferenci Daniel Bartoš, ředitel veletrhu.

Vyvrcholením konference o veřejném prostoru bude přenáška architekta Martina Rajniše a jeho pohled na veřejný prostor v duchu přirozené architektury. Konference je určena především odborníkům z řad architektů a developerů, do odborné diskuze se však zapojí také zástupci samosprávy. Právě pro posledně zmíněnou skupinu odborníků může mít konference značný přínos, protože se zde podělí o své zkušenosti všechny strany, které běžně vstupují do často bouřlivých diskuzí o veřejném prostoru měst a obcí.
„Kolem každého většího projektu prostě musíte v každé civilizované zemi vybudovat konsensus vlastníků, veřejnosti, politiků, úřadů i sousedů. Srovnám-li např. průběh tohoto procesu v USA a v České republice, tak je velmi rozdílný. Rozdíl je zejména v přístupu a v ochotě ke spolupráci na dosažení společného cíle. Tady jsou všechny procesy takřka bez výjimky velmi kontroverzní, značně subjektivní, závisí na neurčitých pravidlech a nezasvěcených, často laických představách. To je dědictví po předchozím režimu.

Vývoj každého města vždy byl a bude výsledkem dohody a kompromisu, založených na společných ideových jmenovatelích, které dnes u nás zoufale postrádáme,“ říká jeden z přednášejících, architekt Otto Dvořák, strategický a urbanistický poradce Discovery Group, jejímž vlajkovým projektem je dnes revitalizace severní části žižkovského nákladového nádraží. I jeho projekt přitom naráží na podobné problémy, jaké se řeší například v Chebu, Litoměřicích, Ústí nad Labem či Černošicích. Součástí konference Křižovatky architektury bude i výstava finalistů soutěže mladých architektů Young Architect Award 2011, která proběhne ve dnech 12. – 17. 9. 2011 ve foyeru Národní technické knihovny v Praze 6. Závazným tématem pro přihlášené práce byl právě veřejný prostor. Návštěvníci výstavy a konference tak získají ucelený pohled na veřejný prostor očima mladých architektů i odborníků s letitou praxí.