Korejská Pučchonská filharmonie zahraje v Praze

Pučchonská filharmonie

Pučchonská filharmonie Zdroj: Narodni divadlo

Pučchonská filharmonie, která naučila Jižní Koreu obdivovat Gustava Mahlera, zahájí v Praze na konci srpna své evropské mini-turné.

Orchestr, který působí teprve 25 sezon, představí 31. srpna 2014 ve Smetanově síni Obecního domu spolu s fenomenální houslistkou Clarou-Jumi Kang Čajkovského houslový koncert v D dur, dále 4. Brahmsovou symfonii a ve světové premiéře také Krédo pro orchestr korejského skladatele Sangjick Juna. Z Prahy odcestují filharmonici do mnichovského Herkulova sálu a vídeňského Musikverein.

Díky koncertu Pučchonské filharmonie se v Praze poprvé představí zázračné dítě, dnes již 27letá Clara-Jumi Kang. Clara patří k mimořádně nadaným houslistkám: s hrou na housle se začala seznamovat již ve třech letech v Mannheimu a velmi brzy ji začala studovat u věhlasných mistrů, mj. u Dorothy DeLay na newyorské Juilliard School. Dosáhla také řady úspěchů v prestižních houslových soutěžích ve Švýcarsku, Německu a zámoří – před čtyřmi lety se stala vítězkou Mezinárodní houslové soutěže v Indianapolis. Spolupracovala s významnými umělci v Asii a v Evropě, například violoncellistou Gautierem Capuçonem nebo korejskými sestrami Kyung-wha a Myung-wha Chungovými. Umělkyně čerstvě hraje na nástroj Giuseppe Guarneriho del Gesú 'ex-Moeller' z roku 1725.

Clara-Jumi KangClara-Jumi Kang | Narodni divadloClara-Jumi Kang

Evropské mini-turné Pučchonské filharmonie proběhne pod taktovkou Hun-Joung Lima, který je šéfdirigentem orchestru celých 25 let a má hlavní zásluhu na jeho pověsti umělecky inovativního tělesa s neotřelou, až průkopnickou dramaturgií. Pučchonská filharmonie je v Jižní Koreji řazena mezi nejprestižnější orchestry a v samotném městě Pučchon, vzdáleném jen 25 kilometrů od hlavního města Soulu, je srdcem uměleckého života.

Hun-Joung LimHun-Joung Lim | Narodni divadloHun-Joung Lim

Hned na úvod koncertu zazní ve světové premiéře a za osobní účasti autora Krédo pro orchestr korejského skladatele Sangjick Juna. Autor se jako profesor skladby věnuje pedagogické činnosti na Hudební akademii Soulské národní univerzity a kritici oceňují, že u něj převažuje neúnavné zaujetí pro brilantní hudební formu nad snahou o emocionální zásah publika. Jeho dílo má vskutku daleko od entuziasmu a romantické estetiky.

Vstupenky na první vystoupení Pučchonské filharmonie v Praze lze zakoupit v pokladně Obecního domu nebo on-line na www.obecnidum.cz.

O Pučchonské filharmonii
Už od svého založení v roce 1988 se Pučchonská filharmonie vyznačuje neotřelou dramaturgií, což přitáhlo pozornost řady milovníků klasické hudby i z nedalekého hlavního města Soulu. Nyní, na konci své 25. sezony, vyrostl orchestr díky svému šéfdirigentovi Hun-Joung Limovi mezi klíčová korejská symfonická tělesa a svými mimořádnými výkony a bohatým repertoárem získává obdiv na mezinárodní scéně.
Pučchonská filharmonie začala nabývat významného renomé v roce 1990, kdy se orchestr zúčastnil 2. symfonického festivalu a jeho výkon daleko předčil očekávání publika i odborné veřejnosti. Od té doby těleso prezentuje díla autorů 20. století, mj. Schoenberga a Bartóka, ale také Brahmsovy a Beethovenovy symfonie, a jeho nasazení a tvůrčí energie vyvolává mezi korejským publikem nefalšované nadšení. Mimořádného ocenění se Pučchonské filharmonii dostalo na 1. asijském týdnu orchestrů, který se konal v roce 2002 v Japonsku. Její přednes Berliozovy Fantastické symfonie vyvolal mezi japonským publikem a v tisku velmi pozitivní reakce. V roce 2006 se Pučchonská filharmonie do Japonska vrátila, a to přímo do Symfonického sálu v Kawasaki.
Významným milníkem pro orchestr, ale i z pohledu vývoje prezentace klasické hudby v Jižní Koreji, bylo uvedení všech Mahlerových symfonií v letech 1999 až 2003 pod taktovkou šéfdirigenta Hun-Joung Lima. Série koncertů podnítila založení Klubu milovníků Mahlera a skladatel se od toho momentu stal samozřejmou součástí repertoáru nejdůležitějších korejských orchestrů. Neúnavná píle a skvělá práce tělesa vedla k získání Ceny Hoam, označované i jako korejská Nobelova cena. Pučchonská filharmonie byla vůbec první hudební institucí, která toto prestižní domácí ocenění získala, čímž potvrdila svoje postavení nejprestižnějšího národního orchestru.
Ve městě Pučchon je orchestr středobodem uměleckého dění a kromě večerních koncertů se systematicky věnuje výchově nejmladších posluchačů ke klasické hudbě a nabízí program pro rodiny, a to i v dopoledních hodinách.
Nadcházející evropské turné v Praze, Mnichově a Vídni je vedeno jednak přáním orchestru proniknout do kolébky klasické hudby, jak je starý kontinent vnímán z pohledu Dálného východu, a jednak představit uměleckou úroveň pučchonských, a obecně korejských instrumentalistů.