Kosti dorostou. To nejsou Lurdy, to umějí doktoři v Plzni

Takové operace umějí jen lékaři z Plzně. Díky postupům, které od minulého roku ovládají, a speciálním přístrojům, které si pořídili.

Dvanáctého února to byl rok, co se znovu narodil. Dnes téměř jedenapůlletý Marek Kovanda z Rokycan měl potíže již před porodem. Lékaři zjistili, že se mu hlavička nevyvíjí tak, jak by měla. Mozková část byla větší než obličejová. Lékařský ortel byl krutý – hydrocefalus neboli vodnatelnost mozku. V tomto věku neoperovatelný.

„Když jsem byla v osmém měsíci těhotenství, dostal Marek krvácení do mozku. Lékaři mi to řekli a do dvanácti hodin jsem spontánně porodila. Měla jsem obrovský strach,“ popisuje chvíle hrůzy dvaatřicetiletá maminka Eva. Při operaci hydrocefalu starou metodou hrozí, že se měkké lebeční kosti dítěte poškodí. Moderní techniku lékaři z celé střední či východní Evropy nezvládají. Lépe řečeno nezvládali. V Plzni už se ji naučili, a malému Markovi tak zachránili život. Přebytečný mok odvedli speciální hadičkou z mozku do břišní dutiny.

„Nový elektromagnetický systém, podobný GPS navigaci, nám poskytne anatomický obraz, aniž by bylo nutné jeho hlavu pevně fixovat, což výrazně pomáhá operatérovi při práci a my můžeme zákrok provést velmi šetrně,“ vysvětluje neurochirurg Petr Vacek, který operaci vedl. Marek Kovanda se po zákroku snaží vše dohnat. „Jsme na dobré cestě, věřím, že vše bude v pořádku,“ přeje si maminka. V plzeňské nemocnici se ale vloni objevily i další unikátní přístroje nebo medicínské metody.

Kost může dorůst

Zní to jako zázrak, ale je to skutečnost. Chirurgové z plzeňské fakultky nyní testují způsob, jak rychleji vyléčit zlomeniny. Metoda je navíc výjimečná v tom, že na zákrok se používá pacientova vlastní krev. Pomocí speciálního přístroje, pracujícího na principu centrifugy, oddělí lékaři ze vzorku krve kmenové buňky, které pak do postiženého místa píchnou injekcí nebo jimi místo potřou. „Postupně se zlepšuje zásobení místa krví a kyslíkem, tím se podporuje i hojení,“ vysvětlil primář chirurgického oddělení Václav Karnos.

Na operačním stole už měli lékaři mladého muže, který si skokem z několikametrového lešení uštípnul kousek nártní kosti. Díky kmenovým buňkám nyní lékaři doufají, že mu po operaci prostřední část kosti doroste. Zázračné buňky snad pomohou i Rudolfu Menkynovi z Třemošné u Plzně. Má silnou cukrovku a před pěti lety mu museli amputovat nohu v nártu. Rána mu však hnisá. Před měsícem ho operovali novu metodou. „Zdá se mi, že je to teď lepší. Doufám, že se toho zbavím,“ přeje si nemocný muž.

Brýle netřeba

Zázraky ale nedělají jen lékaři ve fakultní nemocnici. V plzeňském centru mikrochirurgie oka Ofta dokážou jako první ve východní Evropě pacienty zaručeně zbavit šedého zákalu. „Šedý zákal je hlavně u starších lidí poměrně častý důvod zhoršení zraku,“ vysvětluje zdejší lékař Gabriel Havránek.

Zákal se obvykle léčí ambulantním mikrochirurgickým zákrokem. Po operaci musí pacient nosit dioptrické brýle. To tato metoda vylučuje. „Během operace dostane pacient do oka speciální druh čočky, jejíž optické vlastnosti se pomocí ultrafialového světla asi měsíc po zákroku upraví přímo podle potřeb pacienta,“ popisuje Gabriel Havránek zajímavou plzeňskou metodu.

Korunku nasadí na místě

Keramická korunka – dříve na ni pacienti museli čekat i několik týdnů. Dnes ji mohou Plzeňané mít v ústech prakticky okamžitě. Moderní fréza, kterou má ve své zubní ordinaci Eva Chládková, náhradu vymodeluje a vyrobí bez dlouhého čekání.

„Na novou korunku tak potřebujete jen jednu návštěvu,“ říká dentistka. Cena zákroku zůstává stejná jako při starém postupu. Spánková apnoe – nemoc, se kterou se musí vypořádat až třicet procent našich ložnic. Chrápání, sípání, dušení – to vše během spánku. Jazyk zapadne do krku a nemocný se budí, aby se mohl nadechnout.

Dlouhá léta museli pacienti s tímto syndromem spát s nepříjemným inhalátorem na obličeji. Plzeňský specialista Václav Pavelec jako první na světě voperoval pacientovi do jazyku zvláštní navijáček, který ho potíží zbaví. Malým otvorem pod bradou mu injekčně zavede ke kořeni jazyka kovovou kotvičku. Od ní vede vlasec, který je zakotven do speciálního otočného zařízení. Pomocí šroubováčku pak lékař jazyk přitáhne blíže k patru. „Jazyk nezapadá a nedusí,“ uzavírá Pavelec.