Kouzlo a úspornost nových dřevostaveb

Moderní dřevěné domy působí v přírodě esteticky, a navíc šetří energie. Současným hitem je jejich „industrializace“, tedy snaha o levné řešení na bázi automobilových linek. Dřevo bylo prvním stavebním materiálem a i dnes nabízí řadu zajímavých řešení. Populárními se nyní stávají především moderní dřevostavby v nízkoenergetickém nebo dokonce pasivním standardu.

Vývoj však pokračuje dále a návrhy nových konstrukcí by umožnily zmenšit bezpečnostní rozestupy jednotlivých dřevěných objektů nebo usnadnění jejich budování na svažitých pozemcích, vyplynulo z konference Dřevostavby v praxi pořádané společností Rigips. To vše vede k dalšímu rozvoji těchto nestárnoucích staveb.

#####Dům z pásu jako auto

Stavitelé dřevostaveb chtějí svá díla maximálně zlevnit, aby byla co nejdostupnější pro potenciální zákazníky. Jednou z takových možností je vyrábět domy procesem připomínajícím linky v automobilkách. „Panely jsou již z výroby hotové, vymalované, s obklady a zásuvkami, stačí je jen smontovat,“ popisuje prezident společnosti Ecomodula Vincent Guillot. Domy POP používají stejná okna a dveře, ale mají rozdílný vzhled. K dispozici je až 1500 možností zohledňujících sklon střechy, typ fasády či garáž, které lze zvolit v konfigurátoru, obdobně jako při výběru vozu. „Postavili jsme takto již asi deset domů, vzorový je k vidění v Písku,“ dodává.

Aplikace procesu se však neobejde bez řady problémů, mezi nimiž vévodí lidská individualita. Jak skloubit touhu po vlastní vizi domu, legislativu, cenu a další překážky? „Tento dům roste s jeho obyvateli, přičemž všechny varianty jsou již připraveny ve stěnách,“ líčí Guillot. Zpočátku tak může sloužit mladému páru, posléze rodině i jako dvougenerační bydlení se samostatným vstupem do patra. Přízemí je řešeno jako bezbariérové pro handicapované. Vnitřní dispoziční uspořádání se mění přesunem příček i využitím dalšího prostoru, například v podkroví. Třeba přízemí s velkým obývacím pokojem lze získat odstraněním jedné stěny, instalací pevného schodiště a úpravou patra.

Použité desky Rigidur se vyrábějí z přírodních materiálů s odpovídajícími akustickými vlastnostmi, požární odolností a vysokou tepelnou kapacitou izolace z buničité vaty a dřevité vlny. Obsahují vnitřní sádrovláknitý obklad a malbu ekologickými barvami. Technologie difuzně otevřených stěn do domu kromě tepelné izolace přináší též přirozenou regulaci vlhkosti. Nízkoenergetický dům je navíc opatřen „inteligencí“, jež uspoří dalších až 30 procent energie. Ve standardu přitom obsahuje tepelné čerpadlo vzduch-voda, klimatizaci, rekuperaci a řízení počítačem i mobilním telefonem. „Například po odchodu z domu se automaticky sníží otáčky ventilátoru nebo teplota,“ přibližuje Guillot.

Prefabrikované díly umožňují rovněž podstatně zrychlit samotnou stavbu: dům je pod střechou do týdne, dokončen na klíč je během jednoho měsíce. Ve standardním provedení je k dispozici vybavená obytná plocha 65 m2 s dvěma ložnicemi, obývacím pokojem, kuchyní, koupelnou a samostatným WC. Zvětšení obytné plochy umožňuje úprava dalších 43 m2 v patře. To je předem připraveno se stropem, vodovodem, odpady, elektrickými rozvody, ventilací či okny. Dům se tak může rozrůst až o tři pokoje a dvě koupelny. Uvnitř domu nalezne jeho majitel veškeré pohodlí, včetně přípravy pro instalaci domácího kina nebo připojení vysokorychlostního internetu ve všech pokojích.

#####Největší dřevostavbou je školka

Zatím největší nízkoenergetická dřevostavba v Česku vyrostla letos na podzim v Mariánských Lázních. Stará Mateřská škola Úšovice byla zbourána a na jejím místě byla postavena od března do července nová školka v úsporném řešení s celkovou zastavěnou plochou asi 1800 m2. „Původně měla být v pasivním standardu, ale kvůli úspoře nákladů ve výši asi dvou milionů korun, při rozpočtu zhruba 50 milionů, byla nakonec postavena v energetické třídě B,“ lituje projektant díla Jakub Masák. Celkový obestavěný prostor činí 8300 m3.

Původní pavilonový objekt mateřské školy byl v havarijním stavu s extrémně vysokými provozními náklady. Uvažovalo se i o rekonstrukci, namísto ní ale vznikla zcela nová jednopodlažní, tvarově velmi kompaktní dřevostavba v nízkoenergetickém standardu. Stavba obsahuje šest tříd, dvě ložnice, vývařovnu, jídelnu, kanceláře a další servisní prostory a technické zázemí. Kvalitu vnitřního mikroklimatu pro děti zajišťuje systém řízeného větrání a teplovzdušného vytápění se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu. Vnější stínění pomocí rolet zabraňuje v létě přehřívání interiéru. „Osobitý architektonický výraz stavby utváří zejména modřínová fasáda,“ popisuje projektant.

[file:12676:small:right]

Z hlediska dispozice vnitřního provozu je objekt tvořen sestavou dvanácti prostorových modulů o půdorysné ploše asi 100 m2 s jasně vymezenými funkcemi. Tyto moduly jsou vzájemně propojeny sítí chodeb, které fungují i jako úložné prostory pro hračky či hygienická zázemí. Autoři si přitom nechali vypracovat řadu expertních posudků, například na tepelně-vlhkostní podmínky větrané dutiny dvouplášťové střechy, posouzení podlahy z hlediska poklesu dotykové teploty i výpočty maximálního vzestupu vnitřní teploty v letním období či denního osvětlení.

Velká pozornost se v těchto stavbách věnuje akustice, například neprůzvučnosti technických místností. Na konstrukce ohraničující hlučné provozy, jako vývařovnu, byly kladeny zvýšené požadavky Rw = 52 dB. V prostoru jídelny a společných chodeb byl proto navržen z hlediska doby dozvuku akustický podhled sádrokartonovými deskami Rigips Gyptone Big Quatro 41 na zavěšeném dvojitém roštu z CD profilů. Pečlivě bylo posouzeno též požárněbezpečnostní řešení, kde nejčastějším požadavkem bylo opláštění požárním sádrokartonem.

Jedním ze základních požadavků byla také rychlost výstavby. „Z tohoto důvodu jsme se snažili o maximální prefabrikaci dílů ve firmě,“ přibližuje práce Vincent Guillot z Ecomoduly. Výroba panelů, včetně rozvodů elektroinstalace, tak zabrala osm týdnů. Šlo o 74 celostěnových zateplených žebrových panelů s hydroizolačním nátěrem o rozměrech deset krát dva a půl metru jako deska, 55 obvodových „sendvičových“ panelů, včetně vrstev fasády a vnitřních obkladů, a 58 stropních a střešních panelů. Na stavbě se tak prováděly pouze nenosné příčky a zavěšený strop chodeb a jídelny.

#####Okno jako obraz

Významným a variabilním faktorem ovlivňujícím vzhled a atmosféru dřevostaveb je vstup světla. Je třeba si uvědomit, že každá světová strana posílá do interiéru světlo pod jiným úhlem a s jinou intenzitou. Například celkově prosklená stěna krytá dřevěnými žaluziemi naplňuje vnitřek domu záplavou světla. Jde o důmyslné řešení pro malé „kontejnerové“ domky pro přechodné bydlení, kde minimalizují tloušťku stěn a umožňují co největší užitnou plochu místnosti. Vytváří pocit uzavření místnosti a bezpečí, brání přehřívání.

Ve hře jsou i další zajímavá řešení. Pocitového propojení interiéru a exteriéru lze dosáhnout pomocí svislých oken sahajících od podlahy ke stropu. „Dokonale dávají představu o počasí, od mraků plujících na obloze po trávu vlnící se ve větru,“ láká Patrik Zamazal z ateliéru Molo Architekti. Svislé okno pouští světlo do hloubky interiéru, ořezává však výhled do krajiny. Na rozdíl od něj panoramatické okno dává široký přehled o okolí a působí jako obraz na stěně. Pozoruhodnou možností je tzv. bazilikální osvětlení úzkými a podlouhlými okny vedenými pod stropem. „Osvětluje interiér měkkým, rovnoměrně rozprostřeným světlem v celé hloubce interiéru,“ dodává Pavel Griz ze stejného ateliéru.