Krásky, které si na přehlídkové molo odskočily z posluchárny

Z nejkrásnějších vysokoškolaček se nestala „ramínka na šaty“. Modeling byla pro ně jen zábava, skutečný život je jinde.

Patnáct českých dívek „nosí“ korunku miss Academia. Jsou krásné a inteligentní. Jinak by tuto soutěž ani vyhrát nemohly. Svět modelingu, do kterého měla každá z nich dobře našlápnuto, je ale nesemlel. Svou budoucnost vidí jinde než na přehlídkovém mole či před objektivem fotoaparátu.

Většina z nich se shodla, že soutěž Miss, přehlídky a focení jsou pouze koníček, zábava, přivýdělek, zážitky a občasné zpestření studia. Studentky, kterým bylo v době vítězství v Miss Academia okolo dvaceti let, mají životní hodnoty jinak srovnané a svou profesní kariéru vidí někde úplně jinde.

Zkušenost a peníze navíc

Jediná Eva Čerešňáková, která vyhrála soutěž pořádanou studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2006, se věnovala modelingu intenzivněji. „Tenhle svět mě lákal a v době, kdy jsem vyhrála Miss Academia, jsem se mu už několik let věnovala. Ještě víc pak o rok později, kdy jsem uspěla v soutěži Česká Miss. Ale bylo to jen krátkodobé. Nikdy jsem nepomýšlela na to, že by to měla být má profese na plný úvazek, nebo že bych modeling mohla dělat vrcholově,“ tvrdí Čerešňáková.

Daleko víc ji baví práce, při které přemýšlí, plánuje, řídí projekty, jednoduše práce hlavou. „Být pouhým ramínkem na šaty by mě neuspokojovalo. Ale řada modelingových prací v Česku i v zahraničí pro mě byly příjemným přivýdělkem i zajímavou zkušeností,“ připouští Čerešňáková.

Obhajoba v lednu

Kvůli mnoha pracovním aktivitám si prodloužila i studium. Na Vysoké škole ekonomické je sedmým rokem, ale chybí jí už jen státnice a obhajoba diplomové práce, kterou chce zvládnout v lednu.

Kromě modelingu se před několika lety začala věnovat i moderování. Už v roce 2007 začala na částečný úvazek pracovat v PR agentuře pro klienty z oblasti informačních technologií. Později přešla do jiné, kde působila už na plný úvazek do června 2010. Od té doby podniká a příležitostně moderuje večírky, konference a nejrůznější společenské akce. Nedávno také založila vlastní agenturu.

Modelingem si ještě trochu přivydělává loňská vítězka Pavlína Kadlecová, která studuje na Univerzitě J. A. Komenského v Praze sociální a masovou komunikaci. „Ale chci dokončit školu, a pak pracovat v televizi,“ má jasno o své budoucnosti.

Škola a pak zaměstnání

Kariéry miss Academia z ročníků na začátku století se vyvíjely již zcela mimo svět modelingu. Například vítězka z roku 2005 Darja Lešanovská ze zlínské Univerzity Tomáše Bati v řádném termínu odpromovala z financí, přestěhovala se do Prahy a začala pracovat v bance.

Miss Academia 2003 Martina Miková ze Zlína dokončila Fakultu managementu ekonomiky Univerzity Tomáše Bati a odjela do zahraničí. Nyní žije a pracuje v Madridu.

Eva Machů, miss z roku 2002, po dokončení pedagogické fakulty v Olomouci získala i doktorát z pedagogiky v Brně. Souběžně s tím učila na základní škole. A od roku 2009 pracuje jako odborná asistentka Ústavu pedagogických věd Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Zaměřila se hlavně na vzdělávání mimořádně nadaných dětí.

Ve Zlíně pracuje i Karla Gazdošová, která titul získala v roce 2007 pod dívčím jménem Plhoňová. V té době studovala angličtinu pro manažerskou praxi, dnes je vdaná a učí na jazykové škole. Ovšem bezprostředně po soutěži dostala nabídku na práci v regionální televizi RTA, kde pár let působila jako externí moderátorka. Modelingem se živit nechtěla, v tom měla jasno už během studií. „V každém případě jsem díky účasti v soutěži a následnému zviditelněním v regionálních médiích získala zkušenosti s vystupováním na veřejnosti, které jsem potom uplatnila v praxi. Celkově mi soutěž dodala potřebné sebevědomí, které je nutné, pokud člověk ve své práci často vystupuje před lidmi. Což jako učitelka zažívám dnes a denně,“ říká Gazdošová.

Co dělají vítězky z posledních let? Loňská vítězka Kateřina Kubačková studuje ve třetím ročníku Ostravské univerzity, obor Management v neziskovém sektoru, teď věnuje hodně času psaní bakalářské práce a přípravě na státnice.

Jana Marečková, která vyhrála v roce 2009, dokončuje magisterské studium na Univerzitě Karlově a zároveň pracuje pro produkční společnost SAT Plus. Na jejím dceřiném projektu moderuje cestovatelský magazín a příležitostně také společenské akce.

DOSAVADNÍ VÍTĚZKY MISS ACADEMIA

2002

Eva Machů z Bohuslavic u Zlína, Univerzita Palackého Olomouc, pedagogická fakulta

2003

Martina Miková ze Zlína, Univerzita Tomáše Bati, nyní žije v Madridu

2004

Markéta Říhová z Babic u Uherského Hradiště, Masarykova univerzita v Brně, pedagogická fakulta

2005

Darja Lešanovská z Olomouce, Univerzita Tomáše Bati, management a ekonomie

2006

Eva Čerešňáková z Uherského Hradiště, Vysoká škola ekonomická Praha, mezinárodní vztahy

2007

Karla Plhoňová ze Zlína, Univerzita Tomáše Bati Zlín, angličtina pro manažerskou praxi

2008

Martina Trnková z Františkových Lázní, Univerzita Karlova Praha, právo

2009

Jana Marečková z Prahy, Univerzita Karlova v Praze, antropologie

2010

Kateřina Kubačková z Karviné, Ostravská univerzita, management v neziskovém sektoru

2011

Pavlína Kadlecová z Podivic u Vyškova, Univerzita J. A. Komenského v Praze, sociální a masová komunikace