Krasobruslaři jezdí lépe než hokejisté

Další ze sportů, které týdeník Sedmička ve svém seriálu doporučuje malým dětem, je krasobruslení.

Jediný kladenský krasobruslařský oddíl přijímá nejmenší děti do školičky bruslení. Začátečníci od tří let věku v ní absolvují kurzy bruslařských základů, baletní i aerobní průpravu. „S krasobruslením je vhodné začít ve čtyřech letech. Ovšem některé děti jsou schopné stát na bruslích již o rok dříve, jiné zase mnohem později,“ říká Ladislava Eichenmannová, předsedkyně kladenského oddílu HC PZ Kraso.
„Lékaři ovšem krasobruslení doporučují jen pohybově nadaným dětem. Pokud má někdo kloubní či svalové potíže nebo trpí nadváhou, raději by si měl najít vhodnější sport. Krasobruslení by neměly zkoušet ani děti s poruchou vestibulárního aparátu a závratěmi,“ míní Petr Lyer, primář dětského oddělení kladenské nemocnice.

Pozor na zoubky

Do školičky krasobruslařů si chodí vybírat talenty také hokejoví experti. Hokejisté se totiž málokdy naučí bruslit tak dobře, jako děti pod dohledem krasobruslařských odborníků. V kladenském oddílu trénuje sedmiletý krasobruslař, který to zároveň zkouší také s hokejem. Po roce byl rozdíl v jeho jízdě proti stejně starým spoluhráčům o třídu lepší.
Co si mají děti vzít s sebou na první tréninky? Kromě bruslí určitě rukavice a teplejší oblečení. Při nákupu bruslí je důležité věnovat pozornost nožům. Často se stává, že dítě přijde s bruslemi, které mají špatně nabroušené zoubky. Ty krasobruslaři potřebují při skocích a piruetách. Dítě, které chce v krasobruslení uspět, by mělo být rovněž vrozeným exhibicionistou a správně vnímat hudbu.
„Krasobruslařská sezona trvá obvykle déle než hokejová. V Kladně letos skončíme zřejmě v dubnu, pak se ještě zhruba na měsíc přesuneme do Slaného,“ dodává Ladislava Eichenmannová.