Křižovatka jako malovaná

Pětileté spory o stavbu kruhové křižovatky v Litoměřicích skončily. Objezd vznikl rychle. Na silnici jej namalovali.

Kruhový objezd na Kocandě byl namontovaný během pár dnů. Vyřešil složitý vjezd na hlavní tah z bočních ulic i bezpečnost chodců.
„Běhala jsem mezi auty jako zajíc, je to trochu adrenalinové,“ směje se Jana Rošková. Pro starší lidi ale kličkování mezi auty tak zábavné nebylo. „Tady šlo při přecházení o život. A když byla nahoře na výstavišti nějaká akce, tak se přejít ani nedalo, museli jsme se proplétat mezi jedoucími auty,“ postěžoval si František Posecký.

Konečně šance přejít

Teď už se lidé přecházet nebojí. Díky novému „kruháku“ vznikly dva přechody pro chodce a jedno místo pro přecházení. Nová křižovatka ale nevypadá tradičně. Na silnici jsou pruhy kruhového objezdu nakresleny bílou barvou. Zpomalovací a reflexní prvky jsou přišroubované do povrchu. Na tohle jednoduché řešení nebezpečného místa čekali Litoměřičtí pět let. „Byl to tuhý boj,“ vzpomněl Ivo Peřina z litoměřické radnice na jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic, kterým silnice I/15 patří.
Letos radnice zvítězila. „Tento typ běžně slouží v dopravě například v Pardubicích,“ říká Perna.

Jednoduše a levně

Křižovatka vyřešila bezpečnost chodců, doprava je teď plynulejší a problém nemají ani nákladní auta, protože v nejhorším případě plastové bezpečnostní prvky namontované v povrchu přejedou. Důležité je i to, že klasický kruhový objezd by stál kolem pěti milionů korun, montovaný stál pětinu.
„Podle statistik to byl kritický úsek, kruhový objezd je mnohem bezpečnější,“ chválí si Alena Romová, tisková mluvčí litoměřické policie. Křižovatka tu ale nebude navždy. Až se dostaví východní obchvat, bude Nádražní ulice slepá. Pak se jednoduše odmontují reflexní a zpomalovací prvky, případně překreslí tvar.