Kromě hřibů sbírá i masáky a muchomůrky šedivky

Hřib smrkový (ilustrační foto)

Hřib smrkový (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Pavel Vítovec sbírá houby pětačtyřicet let a patří k jeho největším koníčkům.

Vždy se vrací se slušným úlovkem, ale do lesa si v první řadě chodí odpočinout od městského ruchu. Za svůj život se naučil poznávat i houby, které jiní houbaři ze strachu z otravy raději nesbírají.

„Nemám problém pochutnat si i na muchomůrce šedivce, která je blízká masákům, ale má jinou barvu hlavy. Je ale pravda, že se svou chutí běžně sbíraným houbám nevyrovná. Sbírám i holubinky nebo čirůvky májové,“ říká houbař, který se do naší redakce přišel pochlubit s plným košíkem, kterému vévodil statný hřib.

www.sedmicka.cz VÍCE NA „Tuhle krásnou houbu jsem našel v lese nad Obytcemi. Houby nejsou hlavním cílem, když se vypravím do lesa. Takže netajím oblíbená místa jako jiní houbaři,“ dodal. Na svých toulkách lesem se ale setkává i s vandalismem lidí, kteří rozkopou houby, u nichž si nejsou zcela jisti, zda jsou jedlé. „I když je muchomůrka jedovatá, vypadá přece krásně,“ míní Vítovec.

„Letos je mnohem víc hub než loni, objevily se o měsíc dřív než je běžné. Houbaři mohou očekávat skutečné žně,“ potvrdil Tomáš Kučera z katedry biologie pedagogické fakulty plzeňské Západočeské univerzity. Podle odborníků se mezi prvními letošními houbami objevily hřiby kováře nebo praváky a také žampiony.

Hřib kovář: Skvělý na houbovou omáčku, horší na sušení. Jak ho v lese poznat? Více zde >>>

Hřib smrkový, náš nejoblíbenější pravák. Jak ho poznat a co z něj uvařit? >>>