Kryptoměny pronikají do světa umění. Banksyho dílo z aukce Sotheby's je možné pořídit za bitcoiny

Aukční síň Sotheby's přijme za Banksyho dílo platbu i v kryptoměnách

Aukční síň Sotheby's přijme za Banksyho dílo platbu i v kryptoměnách Zdroj: Sotheby's

Aukční síň Sotheby's dnes oznámila, že za dílo britského streetartového umělce Banksyho bude možné po dražbě zaplatit kryptoměnami bitcoin či ethereum. Cenu obrazu Ve vzduchu je láska (Love is in the Air) dražebník odhaduje na tři až pět milionů dolarů (64,5 až 107,5 milionu korun). Podle agentury Reuters je to další projev toho, že jsou kryptoměny více obecně přijímány.

Sotheby's navázala kvůli prodeji spolupráci s kryptoměnovou burzou Coinbase Global. Ta na svém blogu uvedla, že během dražby, jež se bude konat příští týden, pohlídá výkyvy ceny.

Bitcoin minulý měsíc vystoupal na rekordních 65 tisíc dolarů (1,4 milionu korun). K růstu přispěla skutečnost, že kryptoměnu začínají akceptovat velké americké společnosti a finanční firmy. Investice do tří bitcoinových fondů například movitým klientům nabídne americká investiční banka Morgan Stanley.

Kryptoměny už do světa umění vstoupily. Londýnský aukční dům Christie's v březnu za téměř 70 milionů dolarů vydražil digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple. Dílo s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days) se v on-line aukci prodalo za 69,4 milionu dolarů (1,5 miliardy korun), což autora zařadilo mezi tři nejlépe placené žijící umělce. Placení se uskutečnilo prostřednictvím kryptoměny.

Banksyho umění lze nalézt po celém světě. Umělec nikdy nezveřejnil svou identitu, je však známo, že pochází ze západoanglického Bristolu. Jeho díla, která často kritizují současnou společnost, se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce eur. Obrázek protestujícího muže v kšiltovce s napůl zakrytým obličejem, jak hází kyticí květin, vytvořil Banksy v roce 2005 v Jeruzalémě.