Které nádražky přežijí? Projděte si přehled známých pražských lokálů

Nádražka Braník

Nádražka Braník Zdroj: Szkanderová Michaela

Ještě loni v srpnu to vypadalo,že legendární dejvické nádražce hrozí zavření. Majitel objektu (SŽDC) Dejvicích žádal pronajímatele Martina Ullmana o dvakrát vyšší nájemné.
Za nádražku bojovali nejenom místní prostřednictvím petice.
Letos v březnu se podařilo mezi pronájemcem a pronajímatelem podespat novou smlouvu platnou do června 2022.
Nájemce Oázy, známé též jako Magorovy (český básník Ivan Martin Jirous pozn.red.), má platnou smlouvu do konce roku 2020.
Na začátku roku 2019 ale majitel budovy na Facebooku ohlásil, že nádražní budova projde kompletní rekonstrukcí.
19
Fotogalerie

Restaurace a levná bistra z pražských nádraží pomalu mizí. Loni v létě se bojovalo za záchranu nádražky v Dejvicích, ke konci roku zmizel po pěti letech z Masarykova nádraží bufet, jehož majitel držel lidové ceny hlavně kvůli zákazníkům a zavření zřejmě neunikne legendární Oáza na Smíchově.

"SŽDC se snaží nabídnout nejenom cestující veřejnosti širokou nabídku služeb, mezi které restaurace, kavárny a občerstvení patří. V letošním roce probíhají veřejné soutěže na obsazení prostor v nádražních budovách v Kolíně, Hradci Králové, Benešově, Železné Rudě, Horažďovicích a také ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze," říká tisková mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

Nájemní smlouvy se uzavírají na dobu neurčitou. Vzhledem k vysokým investicím do vybavení kuchyně a zařízení prostor také na dobu pět až deset let.

Jak se daří jednotlivým známým nádražkám? Prohlédněte si fotogalerii:

"Podmínky u dlouhodobých smluv jsou nastaveny tak, aby byl nájemce motivován ke zkvalitňování poskytovaných služeb," dodává Pistoriusová.

Správa železniční dopravní cesty vlastní zhruba 2600 železničních stanic různých kategorií, zhruba osmdesátkou z nich projde 30 tisíc lidí denně. Právě v těch se pronajímají prostory určené pro gastronomii.

Jak si pořídit vlastní hospodu? Odpovědi najdete v manuálu E15.

Video placeholde
Magazín E15 Premium Chceš hospodu? • E15