Které nádražky přežijí? Projděte si přehled známých pražských lokálů
Restaurace a levná bistra z pražských nádraží pomalu mizí. Loni v létě se bojovalo za záchranu nádražky v Dejvicích, ke konci roku zmizel po pěti letech z Masarykova nádraží bufet, jehož majitel držel lidové ceny hlavně kvůli zákazníkům a zavření zřejmě neunikne legendární Oáza na Smíchově.
"SŽDC se snaží nabídnout nejenom cestující veřejnosti širokou nabídku služeb, mezi které restaurace, kavárny a občerstvení patří. V letošním roce probíhají veřejné soutěže na obsazení prostor v nádražních budovách v Kolíně, Hradci Králové, Benešově, Železné Rudě, Horažďovicích a také ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze," říká tisková mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.
Nájemní smlouvy se uzavírají na dobu neurčitou. Vzhledem k vysokým investicím do vybavení kuchyně a zařízení prostor také na dobu pět až deset let.
Jak se daří jednotlivým známým nádražkám? Prohlédněte si fotogalerii:
"Podmínky u dlouhodobých smluv jsou nastaveny tak, aby byl nájemce motivován ke zkvalitňování poskytovaných služeb," dodává Pistoriusová.
Správa železniční dopravní cesty vlastní zhruba 2600 železničních stanic různých kategorií, zhruba osmdesátkou z nich projde 30 tisíc lidí denně. Právě v těch se pronajímají prostory určené pro gastronomii.