Kultura: nic pro starší?

Obyvatelé Hodonína a Břeclavi od čtyřiceti do šedesáti let nemají moc příležitostí se pobavit. Vyplývá to z ankety Sedmičky.

Ne každý touží po tom trávit večery doma u televizních seriálů s otevřenou lahví vína.

Lidem v Břeclavi a Hodoníně ale mnohdy nic jiného nezbývá. Redaktoři Sedmičky se stovky místních obyvatel zeptali, jak jsou spokojeni s kulturní nabídkou ve svém městě. Z velké ankety vyplynulo, že mladí mají příležitostí dost, ale starší generace mezi čtyřiceti a šedesáti lety už tak spokojena není. V obou městech přitom žije dohromady patnáct tisíc takto starých lidí.

„Pro starší generaci toho v Břeclavi moc není. Mladí můžou zajít třeba na diskotéku, ale nám už zbývá jen posedět v restauraci nebo si zajít na víno do vinotéky. Nejvíce mi chybí divadlo. S manželem to řešíme tak, že jezdíme na představení do Brna,“ tvrdí například Alena Jankovičová z Břeclavi.

V Hodoníně je to podobné. „Chybí mi kvalitní koncerty. Ráda bych si poseděla také v příjemné literární kavárně, ale ta by se asi neuživila,“ uvedla Marie Toufarová z Hodonína.

Brno s divadly a s multikiny přitom nemusí být pro zdejší pořadatele kulturních akcí nezdolnou konkurencí. Za příklad může sloužit třeba Kuřim. Město vzdálené od Brna patnáct kilometrů má jen deset tisíc obyvatel, přitom nabídka kulturního vyžití je tam velmi bohatá.

Pavel Kašuba, vedoucí kultury na břeclavské radnici, je však přesvědčen, že situace zase tak špatná není. „Většina akcí připravovaných městem je určená široké veřejnosti. Kulturní kalendář máme plný. Problém je, že se každému líbí něco jiného,“ uvedl Kašuba.