Kultura: peněz bude méně

Radnice zpřísnila podmínky pro udělování kulturních grantů, čtyřleté dotace zůstávají beze změny.

„Máme obavy, jestli dostaneme na příští rok peníze na naši činnost. Teď budeme podávat přihlášku na roční grant, šušká se, že nejsou finance,“ svěřuje se jedna ze zájemkyň o podporu kulturní činnosti, která každoročně žádá plzeňskou radnici o dotaci. Obavy jsou částečně na místě. Město musí na příští rok škrtat v rozpočtu, a proto se rozhodlo podmínky pro udělení grantu zpřísnit.

„Nadále budeme podporovat celoroční činnosti. Tedy ty, co dělají výstavy, koncerty, divadelní představení,“ vysvětluje náměstkyně pro kulturu Marcela Krejsová. Počítá se ale i se škrty, ty se dotknou hlavně objednavatelů kulturní činnosti, třeba pro seniory. Ušetřit by se tak měl milion korun. Dobrou zprávou je naopak status quo u čtyřletých dotačních titulů.

„Podepisovali jsme smlouvy s příjemci v roce 2008. Ti lidé s podporou počítali, proto si myslím, že tady k žádným škrtům nedojde. V návrzích rozpočtu se se změnou nepočítá,“ dodává ekonomický náměstek Vladimír Duchek. V letech 2008 až 2011 rozdá město na těchto víceletých dotacích čtyřicet devět milionů korun.

Vzhůru do finiše

Plzeň i přes finanční problémy s rozpočtem vstupuje do finiše kandidatury na Evropské hlavní město kultury v roce 2015. „Do konce října musíme podat přihlášku na ministerstvu kultury,“ oznamuje náměstkyně Krejsová.

Zatím je jasné, že v roce 2015 se stane hlavním střediskem kultury jedno město z Česka a Belgie. Plzeň má dva konkurenty, kromě Ostravy ještě přibyl Hradec Králové, naopak kandidaturu stáhlo Brno. Ve dvoukolové soutěži nejdřív třináctičlenná komise vybere dva finalisty. „To bude do konce roku,“ upřesňuje Krejsová. A potom se bude vybírat vítěz. Komise má na jeho určení celý rok 2010.