Arnošt Goldflam sází na nadsázku a vychází mu to

Ze hry Arnošta Goldflama

Ze hry Arnošta Goldflama Zdroj: Repro z E15

Hru Arnošta Goldflama Ženy a panenky v režii Viktorie Čermákové uvedla ostravská Komorní scéna Aréna. Inscenace je ze všeho nejvíce nářkem nad životním údělem ženy. Příznačné je zde motto vévodící programu k inscenaci: Jak by to bylo krásné stát se jednou paní vlastního těla a dělat jen to, co se zachce.

Na scéně se postupně představí čtyři generace žen. Sedmileté děvčátko hrající si s panenkami, starší pubertální sestra s drsným až vulgárním slovníkem, dále matka obou děvčat a chvíli poté i jejich babička a také prababička. Šestou postavou na jevišti je pak už jenom oživlá panenka v životní velikosti stylizovaná jako barbína.

Arnošt Goldflam se prostřednictvím svého textu dívá na život ženy s cynickou ironií a groteskní nadsázkou. Režisérka Viktorie Čermáková jde autorovu vidění vstříc stylizací hereckého projevu, v níž jednotlivé herečky z valné části připomínají spíše loutky než živoucí lidi. Tento záměr ještě navíc umocňuje scénografka Jana Preková, která představitelky jednotlivých rolí oblékla do pestře barevných panoptikálních kostýmů s využitím výrazného líčení a třpytivých velkých paruk. Hudba Jana Kučery čerpá ze současných hudebních směrů od rocku po hip hop.

Velmi dobré herecké výkony

Mezi postavami je nejvýraznější holčička hrající si s panenkami v podání Terezy Dočkalové. Nicméně všechny ostatní účinkující podávají výkony patřící mezi to nejlepší z letošní sezony.

Zralé ženy v publiku zajisté uvidí v postavách samy sebe. Dospívající dívky mohou být varovány před tím, co je může v životě potkat, pokud se všem na scéně zobrazeným nebezpečím včas nepostaví.

Arnošt Goldflam: Ženy a panenky Komorní scéna Aréna Režie: Viktorie Čermáková Hrají: Tereza Dočkalová, Zuzana Truplová, Petra Kocmanová Premiéra: 6. dubna Hodnocení: 90 %