Avengers šplhají žebříčkem nejúspěšnějších filmů, nyní je čeká klíčové období

Herci z filmu Avengers: Endgame

Herci z filmu Avengers: Endgame Zdroj: Profimedia

Režiséři Avengers: Endgame odhalili záhadu Captaina Ameriky z konce filmu
Herečka Brie Larson je hraje v Avengerech Captain Marvel
Herečka Brie Larson je hraje v Avengerech Captain Marvel
Film Avengers: Endgame se stal kasovním trhákem
Film Avengers: Endgame se stal kasovním trhákem
56
Fotogalerie

Tržby velkofilmu Avengers: Endgame od studia Marvel přidaly jen v amerických kinech 147,4 milionu dolarů a celkem dosahují 2,2 miliard. Snímek už je komerčně druhým nejúspěšnějším v historii, cestu na vrchol ale bude mít podle odborníků ještě složitou.

Avengers mohou ukončit desetiletou nadvládu režiséra Jamese Camerona. Na čele žebříčku nejúspěšnějších filmů byly až doposud jeho filmy Avatar a Titanic, který superhrdinové od Marvelu o uplynulém víkendu přeskočili. Na Avatar, na nějž ztrácí zhruba 600 milionů dolarů, se chystají zaútočit příští týden. Při pohledu na rychlost, s jakou překonávají rekordy, se může zdát, že postoupení na nejvyšší příčku nebude problém. Napoví, zda si velkofilm udrží divácký zájem i během třetího víkendu v kinech.

Právě to by mohl být problém. Tržby Avataru sice nerostly tak rychle, takže mu překonání dvoumiliardové hranice trvalo 47 dní, mohl ale počítat s velkou výdrží díky zimní premiéře. „Všechny nejvýdělečnější filmy přišly do kin v prosinci. Dolary v kinech pak mohly sbírat až do února,“ uvedla analytička webu Variety Rebeka Rubinová. Avatar navíc v kinech vydělával dlouho i díky technologii 3D, o níž byl v době jeho premiéry obrovský zájem.

Avangers Endgame a tržby: Pomůže letní počasí

Výběr data nasazení do kin může tržby Endgame ovlivnit i podle analytika Paula Dergarabediana ze společnosti Comscore. „Osmnáct letních týdnů představuje 40 procent všech ročních filmových tržeb,“ řekl Dergarabedian. „Endgame absolutně dominuje kinům, ale blíží se další filmové hity. Přijdou další velké snímky, které budou dělat velký byznys,“ dodal.

Titulu Endgame se daří i v Česku. Po druhém víkendu má na kontě 679 063 diváků, což ho řadí na sedmé místo historického žebříčku. Celkově v tuzemských kinech utržil už téměř 116 milionů korun.

Avangers má 22 dílů

Sága Infinity, jejíž je Endgame vrcholem, se skládá ze tří sérií, které celkově obsahují dvaadvacet filmů, respektive dílů. Postavy se v rámci celé ságy příliš nemění, a tak si fanoušci ke svým idolům za dlouhé roky už vytvořili silný vztah. V roce 2008 ji odstartoval snímek Iron Man, poslední z nich byl Infinity War. Mezi první dvacítkou nejvýdělečnějších filmů historie má Marvel hned sedm zástupců.

Pro