BBC natočí i třetí sérii seriálu o moderním Sherlocku Holmesovi

Sherlock Holmes, BBC

Sherlock Holmes, BBC Zdroj: BBC

Britská televize BBC natočí třetí pokračování dobrodružství slavného detektiva Sherlocka Holmese, která její tvůrci přenesli do dnešní doby. Uvedli to tvůrci seriálu Sherlock, v němž slavného detektiva hraje Benedict Cumberbatch a jeho společníka doktora Watsona Martin Freeman.

Po odvysílání zatím posledního dílu v neděli večer autoři seriálu Steven Moffat a Mark Gatiss oznámili, že bude i třetí série. Na obrazovky se podle nich dostane nejdříve příští rok.

První tři devadesátiminutové díly Sherlocka odvysílala stanice BBC One v létě 2010, další sérii tří dílů začala vysílat letos na Nový rok a závěrečnou epizodu vidělo asi osm milionů diváků v neděli. V tomto díle nazvaném Reichenbašské vodopády skočí Holmes ze střechy šestipatrové nemocnice svatého Bartoloměje v centru Londýna. Chce tak ochránit své přátele před svým rivalem Moriartym snažícím se získat počítačový kód, který zná jen Holmes.

Přesto Moffat i Gatiss potvrdili, že budou natočeny další tři díly Holmesových dobrodružství v současnosti. Internet ihned zaplavily spekulace fanoušků o tom, jak se tvůrcům seriálu podaří slavného detektiva oživit.

Zatím poslední díl natočili podle povídky Poslední případ z roku 1893, ve které Arthur Conan Doyle nechal svého detektiva skutečně zemřít při potyčce s profesorem Moriartym u Reichenbašských vodopádů ve Švýcarsku. Doyle měl totiž už Holmese dost a chtěl se věnovat serióznější literatuře. Nakonec ale podlehl přání čtenářů a detektiva později oživil - i díky tomu, že okolnosti Holmesovy smrti v Posledním případu popsal poměrně nejasně.

Podle BBC není jasné, kdy budou další tři filmy uvedeny, ale nejdříve to prý bude příští rok, protože oba hlavní představitelé jsou poměrně zaneprázdnění. Cumberbatch má hrát v novém filmu podle seriálu Star Trek a Freeman nyní natáčí Hobbita na Novém Zélandě.

Seriál Sherlock měl úspěch nejen u diváků, ale i u kritiků. List The Guardian napsal, že poslední epizoda je věrná duchu Doyleovy literární předlohy i přesto, že hrdinové používají mobilní telefony a vystupují v ní počítačoví hackeři. Podle kritičky The Daily Telegraph jede Cumberbatch na „vlně úspěchu tohoto triumfu“.