Berlinale vyhrála rumunská studie intimity s českou koprodukcí

68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018

68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018 Zdroj: Reuters

68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018
68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018
68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018
68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018
68. ročník Filmové festivalu Berlinale 2018
16
Fotogalerie

Rumunská debutantka Adina Pintilieová vyhrála se svou provokativní studií intimity na pomezí hraného a dokumentárního filmu Ne dotýkej se mě Zlatého medvěda na 68. ročníku Berlinale. Film vyhlášený i nejlepším debutem vznikl v koprodukci několika zemí, včetně Česka.

„Tato cena je důkazem, že se vyplatí riskovat a bojovat. A to na všech úrovních. Adina šla sedm let za svým cílem a já bych chtěl poděkovat Fondu kinematografie, že byl odvážný a podpořil tento ne zcela standartní, ale o to výjimečnější film,“ okomentoval výhru český koproducent Radovan Síbrt ze společnosti PINK.

Velká cena poroty vedené německým filmařem Tomem Tykwerem patří novince Małgorzaty Szumowské Tvář. Satirické drama kritizující polský nacionalismus je zakoupeno do českých kin, stejně jako animák Psí ostrov, oceněný za režii Wese Andersona, a drama o překonání drogové závislosti pomocí víry Modlitba, oceněné za herecký výkon Anthonyho Bajona.

Nejlepší scénář má podle jury mexická lupičská komedie Muzeum, cenu za umělecký přínos vynesla výprava a kostýmy ruskému životopisu Dovlatov, nejlepší herečku porota viděla ve filmu Dědičky (Ana Brunová), paraguayský příběh postaršího lesbického páru dostal i cenu Alfreda Bauera za otvírání nových perspektiv.

Už v pátek čestnou cenu Zlatá kamera dostal Jiří Menzel, ze zdravotních důvodů ale do Berlína dorazit nemohl. Sošku za něj převzal Peter Simonischek, jeho herecký kolega z filmu Tlumočník, jenž měl na Berlinale světovou premiéru. Simonischeka si režisér Martin Šulík vybral díky filmu Toni Erdmann. Menzel v road movie o cestě dvou starších mužů za válečnou minulostí své rodiny původně hrát neměl.

“Do té role jsem obsadil Juraje Herze, který má z války podobné zážitky a umí německy. Jenže dva týdny před natáčením onemocněl. Jiří Menzel je trochu mladší, ale vlastně film zachránil, když souhlasil a naskočil do rozjetého vlaku. Ani neměl moc čas učit se text,” uvedl na tiskovce Martin Šulík. Novinka dorazí do českých kin už 15. března.

Dokument Jana Geberta Až přijde válka, jenž v Berlíně zahajoval sekci Panorama Dokumente, ještě datum premiéry určené nemá. Z hlavního programu se do českých kin chystají i dva příběhy skutečných teroristických akcí, Utøya 22. července o masakru v Norsku v roce 2011 a Operace Entebbe o osvobozování rukojmích unesených Lidovou frontou pro osvobození Palestiny v létě 1976.

Události v ugandském Entebbe už inspirovaly několik filmů. Ten poslední, který má českou premiéru 29. března, natočil v britské produkci Brazilec José Padilha, jenž Berlinale vyhrál v roce 2008 se svým hraným debutem Elitní jednotka. Letos byl jeho film uveden mimo soutěž, do Berlína ho doprovodily i jeho hlavní hvězdy Rosamund Pikeová a Daniel Brühl.

“Většina těch ostatních filmů je vyprávěna z perspektivy vojáků, kteří rukojmí osvobozovali. Ukazují vám historii hrdinství a ignorují interakci mezi rukojmími a únosci a politickou situaci v Izraeli,” vysvětloval režisér, proč se pustil do nové verze příběhu.


Berlinale 2019: Slavný filmový festival bude takřka bez české stopy. Více zde >>>


Padilha na tiskovce také trval na tom, že i teroristi, ač jsou jejich činy neomluvitelné, musí být zobrazeni jako lidské bytosti. “Jejich postavy jsme vystavěli v mezerách mezi pohledem rukojmích a pohledem izraelských vojáků, o důvodech jejich chování existují pochyby a ty vytvářejí prostor pro drama,” doplnila Rosamund Pikeová, jež si ve filmu zahrála jednu z únosců.

Díky Film Europe a jejich labelu Be2Can Distrbution se do českých kin z Berlína dále dostane německá tragikomedie V uličkách přirovnávaná k Toni Erdmannovi a melancholický černobílý portrét Romy Schneiderová 3 dny v Quiberonu.