Ceny OSA dostali Hurník, Krajčo a Špalek z Kabátu

Richard Krajčo

Richard Krajčo Zdroj: E15

Frontman populární kapely Kryštof Richard Krajčo, člen rockového Kabátu Milan Špalek či hudební pedagog, dramatik a spisovatel Ilja Hurník byli mezi oceněnými v letošním ročníku cen Ochranného svazu autorského (OSA). Svaz na čtvrtečním setkání v pražském klubu SaSaZu vyhlásil nejúspěšnější skladatele populární a vážné hudby, textaře a nakladatele za rok 2011, které zvolil podle údajů ze svých oficiálních statistik. Za pořadatele to oznámil Petr Soukup.

Ilja Hurník získal Zlatou cenu Ochranného svazu autorského (OSA) za rok 2011 za přínos české hudbě. Do Zlatého fondu OSA byli in memoriam zapsáni autor filmové muziky Zdeněk Liška a textař populární hudby Zdeněk Borovec.

Cenu v kategorii Populární skladba roku získali Peter Fider a Markéta Jakšlová vystupující jako duo Verona za baladu Ztracená bloudím. Vážnou skladbou roku se stalo dílo skladatele, výtvarníka a pedagoga Vladimíra Franze Radobyl, kterou umělec složil na objednávku České filharmonie. Nejúspěšnějším skladatelem populární hudby byl vyhlášen Richard Krajčo ze skupiny Kryštof, nejúspěšnějším textařem Milan Špalek z kapely Kabát. Teplická skupina si odnesla i ocenění za turné roku.

Nejúspěšnějším skladatelem vážné hudby je Sylvie Bodorová, nejúspěšnějším nakladatelem společnost EMI Music Publishing ČR.

Nejúspěšnějším autorem v zahraničí byl v loňském roce Jaroslav Celba, autor hudby k animovaným filmům, seriálům a televizním Večerníčků, například Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence nebo Štaflík a Špagetka.

Kategorii Nejúspěšnější mladý autor populární hudby vyhrál František Soukup ze skupiny Nightwork, nejúspěšnější mladou autorkou vážné hudby byla vyhlášena Sára Žalčíková. Součástí ceremoniálu bylo také oznámení vítěze Českého YouTube Festu, pořádaného hudebním magazínem iReport a OSA ve spolupráci s českým Googlem. Stala se jím skupina Bek Ofis. Slavností večer hudebně doprovodil Ondřej Brzobohatý se svou skupinou. Zazněly známé české skladby, ovšem v netypických hudebních úpravách.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv, například dědiců. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Na základě recipročních smluv reprezentuje i zahraniční autory při uvádění jejich děl v České republice.