Cirque du Soleil odstartoval v Los Angeles novou show Iris

Cirque du Soleil

Cirque du Soleil

(VIDEO) Slavný kanadský cirkus Cirque du Soleil oficiálně zahájil v Hollywoodu novou show Iris, kterou tu bude prezentovat příštích deset let. Světová premiéra se konala v sálu Kodak Theatre, kde se každoročně odehrává předávání Oscarů. Autorem představení je francouzský choreograf Philippe Decouflé.

Příběh je postaven na lásce Buster a Scarlett a zakládá se na navazujících záhadných i poetických obrazech, které jsou poctou pro začátek kina a některých jeho zakladatelských žánrů. „Je to pocta spíš klasickému kinu než tomu současnému se speciálními efekty. Jsem trochu staromódní,“ usmívá se Decouflé, s nímž na hudbě spolupracuje Danny Elfman, skladatel amerického režiséra Tima Burtona.

„Zbožňuji kino a velmi toho využívám. Vyrostl jsem s filmem Děti ráje,“ uvedl. „Když jsem byl malý, velmi mě kino zajímalo. Je to trochu životní náhoda, že jsem začal tvořit představení,“ říká a vtipkuje, že sice nebyl úspěšný při tvorbě filmů, ale podařilo se mu přivézt představení do kina v Hollywoodu.

Iris se odehrává v poetickém, vynalézavém a burleskním světě, typickém pro Decouflého. Podařilo se mu ho naplno rozvinout v roce 1992 při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Albertville. Decouflé, jemuž letos v říjnu bude 50 let, ujišťuje, že tato hra znovu posouvá umělecké a technické hranice. „Akrobati jsou schopni dělat se svým tělem věci, které přesahují lidské chápání a dávají představení výjimečný nádech. Obvykle když člověk připravuje představení, podaří se realizovat asi desetinu představ. Tady jsem se skutečně snažil dotáhnout estetickou práci, o kterou usiluji tolik let. Uzavřel jsem kruh a mám dojem, že to mně pomůže se přesunout k dalšímu nápadu,“ soudí autor.

Cirque du Soleil - Představení Iris

Příprava představení trvala Cirque du Soleil přes tři roky

Příprava představení trvala tři roky, tedy o rok více než se původně předpokládalo, a to zejména kvůli technickým problémům Kodak Theatre. Tento prostor, speciálně připravený pro 3500 míst, je pojatý spíš jako televizní studio než divadelní sál, konstatuje AFP. Bylo nutné kopat pod scénou, aby bylo možné instalovat výtahy na dekorace a propojit místo se sousedním parkingem, kde se vytvořily zkušebny.

Cena za tyto úpravy se vyšplhala na 100 milionů dolarů, z toho 60 procent financoval Cirque du Soleil, 30 procent město Los Angeles a deset procent zaplatila společnost CIM, majitel divadla. CIM podepsala s kanadskou společností smlouvu na deset let s tím, že nechají tři měsíce prostor pro Oscary.

„Cirque du Soleil je jedinou produkční společností na světě, která je schopná realizovat projekt takového rozsahu, s takovou odvahou,“ soudí Decouflé. „Když jsem pochopil, že ve Francii nemám šanci realizovat taková představení, přijel jsem je realizovat sem,“ říká a s lítostí dodává, že ve Francii chybí schopnost i odvaha něco podobného podnikat.