Demosnímky jsou cennou cihlou do Zdi

Pink Floyd: The Wall – Immersion Box Set

Pink Floyd: The Wall – Immersion Box Set Zdroj: repro E15

Roger Waters v půli července ukončí své putování po světě s obnovenou koncertní podobou The Wall, s níž se loni na jaře zastavil i v Praze, a Capital Records logicky přichází s kompletem šesti CD a jednoho DVD s názvem Pink Floyd: The Wall – Immersion Box Set.

Dva disky obsahují remasterované vydání původního dvoualba z roku 1979, další dva obdobně vyčištěný záznam z koncertní šňůry z let 1980 a 1981. Pozornost si však nejvíce zaslouží poslední dvě CD. Ty ukrývají původní myšlenky a nápady celého projektu v podobě dosud nevydaných 64 demosnímků nahraných nejprve Watersem a posléze celou kapelou a datovaných rokem 1979.

Podle všeho ale nejde o nejranější Watersovy nahrávky a myšlenky, byť hrubé, strohé, nerozvinuté, jen s akustickou kytarou či u piana. První verzi alba totiž Waters sestavil zcela sám již v létě 1978, následující rok po nešťastném incidentu, kdy na turné k předchozí desce Animals v kanadském Montrealu rozezlený Waters plivnul na jednoho z velice rozjařených fanoušků pod pódiem. Tehdy jej poprvé napadlo natočit album o zdi, která odděluje kapelu od jejích příznivců a přeneseně lidskou vnímavou bytost od krutého okolního světa (celý příběh ostatně obšírně nabízí DVD).

Waters také již v roce 1978 téměř kompletní album představil ostatním členům kapely, byť jak vzpomíná bubeník Nick Mason v autobiografii, „celý kus nakonec prošel velkou proměnou a Roger ho vlastně celý přepsal“. To však z nyní vydaných archiválií není až tak patrné. Demosnímky se od osmivteřinové ukázky Mother v podání osamoceného Waterse až po pětiminutové téměř regulérní snímky nahrané kapelou od konečné podoby The Wall tolik neliší, byť na samotném dvoualbu je doveden k dechberoucí sugestivnosti.

Asi největší rozdíl skýtá poslech Run Like Hell, jenž v prvotní Watersově verzi s akustickou kytarou zní jako folkrock na nedělní posezení v parku, zaujmou i perly jako Watersova snaha nahradit ústy zvuk bicích v Bring the Boys Back Home. Body navíc přinášejí i písně, které se na album nedostaly, zejména bluesrocková Sexual Revolution, ledasco naznačující o době dospívání pubertálního hrdiny celého projektu Pinkieho Floyda, a lamentující Teacher, Teacher.

Sedmidiskový box je cenný. A zatím nejúplnější cihlou do Zdi. I když nejcennějším asi navždy zůstane ošuntělý lístek na některé z původních představení, jež se před 30 lety uskutečnila na pouhých čtyřech místech světa.

Pink Floyd: The Wall – Immersion Box Set

Vydavatel: Capital Records, 2012
Hodnocení: 70 %