Filmy loni utržily rekordních 35 miliard dolarů

Avengers

Avengers Zdroj: Falcon

Filmovému průmyslu se v roce 2012 mimořádně dařilo. Vychází to z dat Americké asociace filmového průmyslu (MPAA), která na konci minulého týdne vydala výroční zprávu. Podle jejích dat filmy v kinech po celém světě loni utržily celkem 34,7 miliardy dolarů, což je o šest procent více než v roce 2011.

Dařilo se především velkým filmovým trhům v čele s USA a Kanadou, které se na tržbách podílely téměř třetinou (10,8 miliardy dolarů). Výrazná změna se ale odehrála na druhé příčce. Jak naznačovaly lednové odhady, Čína se stala druhým největším filmovým odbytištěm světa, když v celkových tržbách překonala Japonsko. Producenti tak vydělávají na uvolnění čínských regulí ohledně distribuce západních filmů. Navíc často rádi přistoupí k jemným zásahům do filmů podle diktátu tamních cenzurních úřadů. To pomohlo například nově uvedenému Titaniku Jamese Camerona, který se stal vůbec nejvýnosnějším filmem v Číně v roce 2012.

Zatímco tržby filmů ve většině sledovaných teritorií rostly, Evropa zaznamenala pokles. Dle zprávy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe meziročně klesly tržby o celé procento. Za to může nižší výkon kin ve Francii, Itálii a Španělsku. Přitom Francie je dlouhodobě jedním z největších trhů vůbec (nyní na páté příčce). V České republice naopak podle Unie filmových distributorů tržby rostly. Velký pokles ale zaznamenaly mezi lety 2010 a 2011.

Nejvýnosnejší filmy roku 2012Nejvýnosnejší filmy roku 2012

Zpráva se dále zabývala trendy v návštěvnosti, které se projevují již několik posledních let. Nejdůležitějším údajem je počet digitalizovaných sálů. Od roku 2008 se počet digitalizovaných sálů na světě zdesetinásobil a ze současných 130 tisíc sálů jsou digitální plné dvě třetiny. Díky tomu mohou distributoři téměř po celém světě postupně opouštět nákladnou distribuci na filmových kopiích a stejně jako v Česku využívat výhradně digitálních kanálů.

Naopak trend stálého růstu trojrozměrných projekcí se zastavil. Například v USA se počet titulů uváděných ve 3D meziročně snížil o celou pětinu na 36. Nicméně tržby neklesly a stejně jako v roce 2011 trojrozměrné filmy utržily jen v USA a Kanadě 1,8 miliardy dolarů, jejich podíl na celkových tržbách ale klesl.

Ze zprávy MPAA za rok 2012

» Čína se stala druhým největším filmovým trhem světa

» výrazný růst zaznamenalo také Rusko a Brazílie

» v Evropě meziročně klesly tržby o procento

» na světě je 130 tisíc sálů, dvě třetiny jsou digitalizované

» v USA významně vzrostl podíl hispánských filmových diváků