Folková klasika omládla dle zahraničního vzoru

Wabi Daněk

Wabi Daněk Zdroj: Universal

Spojení žijící legendy s hudebníky o generaci mladšími a mnohokrát přeoraným repertoárem není ničím novým pod sluncem. V souladu s tím nahrálo příležitostné sdružení okolo zpěváka Wabiho Daňka kolekci skladeb čerpajících z odkazu amerického folku a country ve srubu v Orlických horách během čtyř dnů.

Deska není oslavou století trampingu v Čechách, je spíše ohlédnutím za písničkami, které v několika generacích probouzely hudební nadání o mnoho více než noční můry hudební výchovy. Za písničkami, v nichž jde spíše o prožitek, příběh, zkratku a pohnutí než o dokonalost přednesu. Projekt je dítětem producenta Davida Landštofa. Legendu českého folku na nahrávce doprovázejí spoluhráči Radůzy a členové Sarah and the Adams. Oba pěvečtí hosté – kromě Radůzy i Aneta Langerová – ji pak příjemně oživují.

Ze zhruba stovky písní přicházejících v úvahu vykrystalizovala dvanáctka „balad a mordů“, objevuje se mezi nimi ale také jako duet pojatá kramářská píseň ze sedmnáctého století. Jádro desky však tvoří desítky let zlidovělé písničky s kořeny v americkém folku a country, jež vešly ve známost díky českým uchopením ve zpěvníku Greenhorns, Bratří Ryvolů anebo mistra osobně.

Ten před nahráváním připomněl, že k prověřeným pokladům lze přistupovat buď s úctou, nebo úšklebkem. Anebo je možné zvolit cestu třetí. Tedy přehrát skladby ponovu, po svém, bez nostalgie. Deska potvrzuje, že písně neztratily nic ze své krásy, třebaže zazněly již milionkrát.

Ovšem zázrak, který stvořil producent Rick Rubin, když na přelomu tisíciletí vdechl druhý dech skomírající legendě country Johnnymu Cashovi, se nekoná. Na vině není ani interpret, ani materiál. Jen u nás nedorostly producentské osobnosti s vizí, která by přesahovala hranice České republiky a aktuálních trendů.

Wabi Daněk: Wabi a Ďáblovo stádo
Vydavatel: Universal / 2012
Hodnocení: 70 %