Horor démona povrchnosti

Snímek Neon Demon

Snímek Neon Demon Zdroj: Film Europe

Dánský estét Nicolas Winding Refn se v novince Neon Demon stylově, ale bezobsažně podíval na kanibalský svět modelingu.

Pětačtyřicetiletý Nicolas Winding Refn, který v rodném Dánsku začínal s drsnými akčními thrillery, svou zálibu v estetizovaném násilí přenesl i do svých anglicky mluvených počinů. Jeho kariéra, zdá se, vyvrcholila před pěti lety stylovou jízdou Drive s Ryanem Goslingem v hlavní roli.

I v ní ale bylo vidět, že Refn velmi dobře ví, jak má točit, už méně o čem. Následující drsný výlet Jen Bůh odpouští vypadal jako rozpohybovaná výstava náladových fotek. Novinka Neon Demon, s níž soutěžil letos na nejslavnějším filmovém festivalu v Cannes, dává o něco větší smysl. Vystajlovaný pohled do krutého losangeleského světa modelingu, obsahující všechna klišé a mnoho těžkopádných metafor, i tak působí jako další samolibá hříčka.

Příběh je opět jednoduchý a známý. Mladičká naivní modelka s jiskrou a tváří Elle Fanningové, nová v L. A. a postupně opájená mocí vlastní krásy, musí přežít mezi upírskými kolegyněmi, které by ji nejradši žárlivostí sežraly. Což Refn předvede doslova, takže ke konci s potěšením ukáže pár nechutných, rádoby šokujících scének, v nichž hezké dívky provádějí nehezké věci.

Neon Demon obsesivně hltá krásu, před jejíž posedlostí varuje, a povrchně sleduje povrchní lidi ze zákulisí módy, které představuje stereotypně jako z noční můry odpůrců módního průmyslu.

Film v Cannes obdržel cenu za soundtrack plný chladné elektronické hudby od Refnova obvyklého spolupracovníka Cliffa Martineze. Některé scény vypadají jako její videoklip. Některé jako reklama na kosmetiku. Jiné jako nápodoba filmařů, kteří s podobným tématem dokázali pracovat zajímavěji.

Život této historce z krásného podsvětí dodává jen Elle Fanningová, magnetická mezi blond klony dalších modelek a schopná dodat své roli víc vnitřního života, než pro ni Refn s pomocí mimo jiné britské dramatičky Polly Stenhamové napsal. Jakmile Fanningová z plátna zmizí, módní přehlídka se zhroutí do směšně provokativního, atmosférického béčkového hororu. A Refnovo snobské nutkání zkrášlovat ošklivost v efektních obrazech se stane unavujícím.

Neon Demon
(horor, Francie/Dánsko/USA 2016, 117 min)
Režie: Nicolas Winding Refn Scénář: Nicolas Winding Refn, Mary Lawsová, Polly Stenhamová
Hrají: Elle Fanningová, Jena Maloneová, Bella Heathcoteová, Keanu Reeves
Premiéra: 22. září Hodnocení: 40 %

Autorka je spolupracovnicí redakce