Hororová Spirála obnažuje bizarnosti těl a i duše

Jen pro otrlé. Legendární komiksová trilogie je určena pouze milovníkům netradičních prožitků

Jen pro otrlé. Legendární komiksová trilogie je určena pouze milovníkům netradičních prožitků Zdroj: repro E15

Explicitní tělesné metamorfózy, psychická posedlost spirálními tvary a hrůza jako z jiného světa, to je komiksová trilogie Spirála. Zároveň funguje jako dokonalý důkaz, že Japonci se bojí úplně jinak, než Evropan může chápat.

Džundži Itó je uznávaným specialistou na horor v manze, japonském komiksu. Jeho ceněná trilogie Spirála je pro českého čtenáře pohledem do propasti, jakou si imaginace západního člověka nedokáže ani představit. Jedním z nejviditelnějších rozdílů je otázka strachu a monster, jež ho vyvolávají.

Japonské příšery děsí, i když nejsou skryté a nechávají představivost pracovat naplno. Naopak, přinášejí hrůzu i na plném slunečním světle. Jsou totiž něco, co sice není člověk, ale nějakým bizarním způsobem jsou přesto stále jeho pokroucenou verzí. A v tom nejhorším případě jím kdysi i byly. Jako ve Spirále.

Malé japonské městečko Kurouzu je zcela obyčejné, dokud se v něm nezačne objevovat přespříliš spirálních tvarů. Nejdříve v povětří, spadaných listech, ale postupně jimi začnou být posedlí i lidé neváhající mrzačit svá těla do spirálních vzorů. To je ale jen začátek. Brzy je spirála začne přetvářet sama. Vlasy se kroutí a vysávají sílu z těl, těhotné matky potřebují krev pro své nakažené plody, které se brzy budou chtít vrátit do jejich lůna, objevují se lidští hlemýždi a nakonec spirální tornádo odsekne celé město od okolí a vytvoří z něj místo hrůz, kde jediným východiskem je podlehnutí.

Ve Spirále se ani moc nevraždí. Lidé raději pojídají své proměněné příbuzné a jsou oběťmi postupných metamorfóz. Emoce pramení právě ze zcela explicitního předvedení děsivých bizarností, jež se příčí lidskému oku a mysli, a z bezvýchodnosti nastalé situace. Je to ukázka starých magických příběhů, v nichž žádná chytrost, vynalézavost a vůle moderního člověka nezachrání.

Většina děje se skládá ze samostatných epizod, které ani nemusí posouvat příběh dál nebo nabízet jakékoli vysvětlení. Důležitý je pouze okamžitý emocionální účin na čtenáře a vytváření celkové atmosféry.

Pokud se ale nebojíte otevírat své tajné fobie a toužíte po děsu na čistě pocitové úrovni, jako okno do neprobádaných končin japonské duše funguje Spirála bez slitování efektivně.

Džundži Itó: Spirála 1, 2, 3

Nakladatelství: Zoner Press, 2010–2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce