Jízda králů se dostala na seznam UNESCO

Jízda Králů, Vlčov, 2007

Jízda Králů, Vlčov, 2007 Zdroj: wikimedia.org

Slovácká tradiční Jízda králů se dostala na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Rozhodl o tom dnes v Indonésii mezivládní výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Komise mezivládního výboru UNESCO, která o zápisu ohrožených kulturních tradic do dané listiny jednala na indonéském ostrově Bali, se zabývala kandidaturou celkem 84 kulturních tradic. Podle Michala Beneše z referátu UNESCO na českém ministerstvu kultury mělo schválení české žádosti hladký průběh.

Nominace s oficiálním názvem „Jízdy králů na jihovýchodní Moravě“ se dostala mezi 17 žádostí s kladným odborným doporučením a podle Beneše ji sbor expertů dal za vzor všem ostatním jako příkladně metodicky zpracovanou. Podklady pro žádost připravilo ministerstvo kultury a Národní ústav lidové kultury ve spolupráci se čtveřicí moravských obcí - Hlukem, Kunovicemi, Skoronicemi a Vlčnovem.

„Určitě mám obrovskou radost, je to radost nejen radnice, ale i celé obce. Už když jsem dnes přicházel na radnici, potkával jsem na ulicích lidi, kteří o této novině věděli a radovali se. Budeme slavit, ale s obrovskou pokorou,“ řekl starosta Vlčnova Jan Pijáček.

Pro Českou republiku jde o vítanou celosvětovou reklamu a podle Beneše i o mimořádnou poctu. Jízda králů přitom patřila k těm návrhům na zařazení do seznamu, kterým se nepřisuzovala naléhavost. Kandidatury kulturních tradic, k jejichž zachování jsou třeba naléhavá opatření, předložilo jiných 15 států, například Mongolsko.

Známá lidová tradice Jízda králů se koná v Hluku, Kunovicích, Skoronicích a Vlčnově a má údajně původ už v pohanské době. Mladí chlapci spolu tehdy soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad: aby se neprozradil vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

O zapsání Jízdy králů na seznam světového dědictví usilovalo Česko už několik let. Zápis má napomoci i zvýšení turistického ruchu na Slovácku. Na takzvaném Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva již figurují desítky tradic z celého světa. Českou republiku zastupuje od roku 2005 slovácký tanec verbuňk a od loňského listopadu také masopustní průvody s maskami na Hlinecku a sokolnictví, které se kromě Česka týká i deseti dalších zemí.

Mezivládní organizace UNESCO se sídlem v Paříži je jednou ze čtrnácti odborných agentur OSN. Vznikla v roce 1946 s cílem posilovat spolupráci mezi státy ve výchově, vzdělávání, vědě a kultuře.