Jubilantka Hana Hegerová vyložila Pasiáns na DVD

Hana Hegerová

Hana Hegerová Zdroj: ctk

Karetní pasiáns procvičuje paměť a jeden z řady jeho solitérů, tedy variant pro jednoho hráče, je označován Dáma z Paříže. Nenašli byste lepší jméno pro retrospektivní DVD Hany Hegerové, které po inventuře televizních a z části i filmových archivů dostalo podtitul Písně a dokumenty 1962–1994.

Pelmel televizních klipů, z nichž skvělé černobílé režírovali ještě Ján Roháč a Vladimír Svitáček, se spojuje se záznamy recitálů a koncertů. Hana Hegerová v nich nikdy nezapře svou prvotní zkušenost z divadla, ale exceluje spíše jako šansoniérka, která písně mění v několikaminutová komorní dramata. Tři desítky skladeb sledují časovou linku od slavného Milorda, jehož si první dáma našeho šansonu vypůjčila z repertoáru Edith Piaf, až k původnímu evergreenu Levandulová, kde se mikrofonu chopil ještě jeho autor Petr Hapka.

Chronologii dodržuje i dokument U Hany Hegerové, který připomíná rok 1967 a krátké angažmá v pařížské Olympii, nebo jen o něco mladší recitál Co nikdy nepochopím, v němž nechybí ani dvě perly Jacquese Brela kongeniálně otextované Pavlem Koptou, Lásko prokletá a Lásko má. Stylovou tečku za blokem písní na DVD tvoří píseň Bože můj, já chci zpět.

Co neřekne hudba sama, dopoví v bonusech čtvrthodinový portrét Fera Feniče z cyklu Gen. V bookletu najdete neméně zasvěcený text Jiřího Černého, který sumarizuje zpěvaččiny životní i umělecké osudy, a také unikátní fotografie pocházející dílem z rodinného alba. Archivním záznamům se dostalo ve studiu ADK-Prague při rekonstrukci obrazové i zvukové stopy maximální péče, i když u některých z první poloviny šedesátých let to bylo především umění možného.

DVD Pasiáns, připomínající nedávné osmdesátiny Hany Hegerové, obsahuje zlatý řez repertoárem, který si naše největší šansoniérka od svých začátků na pražských malých scénách trpělivě stavěla, a představuje tak ohlédnutí opravdu reprezentativní.

Hana Hegerová: Pasiáns DVD

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce