Klasici české fotografie k sobě promlouvají ve Špálově galerii

Expozice nabídne i slavné snímky Františka Drtikola

Expozice nabídne i slavné snímky Františka Drtikola Zdroj: ppf art

Špálova galerie od počátku července vystavuje významná jména české fotografie. Vedle sebe se tak objeví díla Emily Medkové, Alexandra Hackenschmieda, Františka Drtikola, Ivana Pinkavy, Karla Plicky či Václava Chocholy. Kurátor Josef Mucha citlivě vybíral z rozsáhlé sbírky PPf Art, která čítá téměř 1400 fotografií, výrazné perly, jež k sobě ladí napříč desítkami let. Retrospektivní výběr nabízí intimní pohled do nepříliš probádáných dějin fotografie.

Snímky spolu téměř neuvěřitelných způsobem korespondují, především tvorba Medkové a Pinkavy vytváří velmi harmonickou dvojici. Ačkoli fotografie Medkové pocházejí z padesátých let a doplňuje ji Pinkava z let devadesátých. Kurátor neladil snímky chronologicky, ale spíš podle jejich barevného charakteru a tématu. V suterénu jsou snímky ve světlých nebo nahnědlých variacích často s abstraktní tematikou, tmavší snímky jsou ve vyšších patrech, jež vrcholí kontrastními fotografiemi Václava Jiráska. Tlumený tón zastupuje Jaromír Funke se svou sérií abstraktních kompozicí z druhé poloviny dvacátých let.

Dále jsou vystaveny městské detaily Jana Lauschmanna a svůdné akty avantgardního autora Alexandra Hackenschmieda.

Největší překvapení způsobuje dvojice kolážovaných fotografií Františka Drtikola Duše a Matka země s jeho tradičním tématem – ženami. Duše je fotografií s nádechem abstrakce a naopak matka má velmi naturalistický ráz. Za zmínku také stojí fotografie Karla Plicky, který se svým putováním dokázal vytvořit úžasně živé fotografie jako například Cikánský baldachýn.

Obrazy z dějin fotografie české

Galerie Václava Špály
Výstava trvá do 31. srpna
Hodnocení: 80 %