Mistrné hudební imprese Les Discrets

Les Discrets: Ariettes Oubliées…

Les Discrets: Ariettes Oubliées… Zdroj: prophecy

Co se to ve Francii děje pozoruhodného? Ještě ani nestačil utichnout jásot nad novou deskou tamních rockových romantiků Alcest a již tu máme stylově a personálně spřízněné Les Discrets (někteří členové Alcest vystupují v řadách Les Dicrets při živých koncertech), jejichž aktuální, druhá deska Ariettes Oubliées… je jedním slovem skvělá. Hitová, temná, zasněná, niterně intimní a oživující někdejší slávu hudebních shoegaze impresionistů My Bloody Valentine nebo Slowdive.

Hlavní postava Les Discrets Fursy Teyssier je k něčemu takovému více než povolaný. Především vizuální umělec a malíř, který pět let studoval ilustraci a animaci a který pro své desky maluje úchvatné obrazy, používá hudební nástroje jako paletu a štětec. S nimi pak vytváří hudební obrazy plné melancholie, snění a zvláštní nostalgie, které posluchače podmanivě přenášejí do cizích světů. Za těchto okolností lze věřit Teyssierovým slovům, že pro něj malba a hudba představují terapii a uvolnění z všudypřítomného strachu ze smrti.

Z nálady a kompaktnosti materiálu lze cítit o mnoho více perfekcionismu, vyzrálosti a muzikantské pečlivosti než u první desky Septembre Et Ses Dernieres Pensées (2010). U ní vlastně Fursyho nikam nic netlačilo. Beze spěchu ji složil v klidu a bezpečí vlastního bytu a teprve poté nabídl vydavatelům. Dobré ohlasy však vytvořily tolik potřebný tlak, aby Ariettes Oubliées… z potenciálu Les Discrets vymáčkla ještě lepší výsledek než u debutu. Podařilo se.

Z českého pohledu je čerstvé album Les Discrets poněkud zahanbující záležitost. Malíř, solitér, z hudebně nikterak nadané země, který dokáže vymyslet, zkomponovat, otextovat a nahrát (o výborných ilustracích v bookletu nemluvě) nadčasové album, tak aby oslovilo posluchače po celém světě – to je věc, která v tuzemských podmínkách zní jako čirá utopie a blouznění vyšinutého snílka. Zatím nám nezbývá, až na pár výjimek, tleskat múzami více oblíbeným zemím.

Les Discrets: Ariettes Oubliées…

Vydavatel: Prophecy Productions, 2012
Hodnocení: 90 %