Recenze filmu: Dětská fantasy pana Burtona

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Zdroj: Cinemart

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
10
Fotogalerie

Tim Burton zadaptoval bestseller pro mladé čtenáře Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti jako mládeži přístupnou příjemnou fantasy.

Kdyby úspěšná knížka Ransoma Riggse Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti vyšla už v šedesátých letech, a ne až v roce 2011, Tim Burton by jistě patřil mezi její ideální čtenáře – jako poněkud morbidní dítě s velkou fantazií a menšími společenskými dovednostmi. Jeho dnešní filmová verze prvního dílu prozatímní trilogie je kupodivu jako noční můra relativně neškodná. Úvodní titulky sice připomínají duchařský horor, ale po začátku se smrtí dědečka se příběh zklidní do dostatečně poutavé fantasy o introvertním klukovi v podání Asy Butterfielda, který objevuje dědovo tajemství a existenci zvláštního světa.

V něm figuruje spousta podivností. Vychovatelky, které se umějí převtělit v ptáky, zamotané časové smyčky, dětská verze X-Menů a další podivnosti, v nichž se někdy asi nevyzná ani Burton. Jinak by příběh byl schopen převést na plátno srozumitelněji. Do ledabyle uspořádané fantazie patří i nestvůry požírající lidské oči.

Druhá, méně zajímavá půle, v níž přijdou na scénu připraveni k boji, je ale víc než strašidelně podaná s nadsázkou, kterou si nejvíc užívá Samuel L. Jackson jako hlavní padouch. Z jemné alegorie fašismu (nikterak hluboké na rozdíl do Faunova labyrintu, kde žily podobné stvůry) se pak stává dětské dobrodružství proklamující, že nedospělé potomky není dobré před všemi nepříjemnostmi jen chránit. Lepší je naučit je, jak jim čelit. Samozřejmě tu existuje i poučka, že každý (hodný) podivín najde své kamarády.

Burton během toho předvádí své obvyklé triky s vizuálem, jen v poněkud unavenějším, znatelně digitálním podání. Navíc jeho kreativitu pečlivě hlídalo vedení studia, ačkoli ne tak silně jako u Alenky v říši divů. V jeho novince se ozývají jiné fantasy, od Jásona s Argonauty po Burtonova vlastní díla. Nápadů tu najdete míň než u Harryho Pottera, ale víc než ve všech dílech Divergence dohromady. Atraktivní obsazení ne vždy působí úplně přesvědčivě, film sám má ale dostatečné kouzlo a nedělá Burtonovi ostudu. Imaginativní gotický vypravěč si prostě jednou natočil film přímo pro děti.

Autorka je spolupracovnicí redakce


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

(fantasy, Velká Británie/Belgie/USA, 128 min)

Režie: Tim Burton

Scénář: Jane Goldmanová podle knihy Ransoma Riggse

Hrají: Asa Butterfield, Ella Purnellová, Eva Greenová, Samuel L. Jackson

Premiéra: 29. září

Hodnocení: 60 %