Recenze Ivy Přivřelové: Pohádka Čertí brko hřeší nedotažeností svých nápadů

Čertí brko

Čertí brko Zdroj: Falcon

Čertí brko
Čertí brko
Čertí brko
Čertí brko
5
Fotogalerie

Nová pohádka Marka Najbrta Čertí brko je i přes svou politickou satiru pro kino málo výrazná.

Obsazení Jany Plodková a Marka Daniela jako manželské dvojice s rozdílným vztahem a odvahou vůči mocným dá vzpomenout, že Marek Najbrt kdysi natočil jeden z nejlepších českých porevolučních filmů Protektor. Poslední dobou se ale on a jeho tým bavili hlavně politickou satiru Kancelář Blaník, která začátkem roku pronikla ve vyčpělé podobě i do kin. Politickou satiru obsahuje také snímek, který tvůrci připravili na konec roku, Čertí brko. A i když je pohádkově průhledná, tvoří jeho nejzapamatovatelnější a nejlepší část. 

Městečko ovládané línými, sobeckým a zkorumpovanými lidmi, kteří vědí, že obyvatelům stačí ke spokojenosti párky a pivo zadarmo, leží nedaleko jedné z poboček čertovského úřadu, s jejichž pomocí v tomto světě funguje peklo. To je však první z nápadů, který zůstává podivně nevyužitý.

Čerti se nechovají jako úředníci, Lucifer žije zvláštně osamocen v chladné sluji, hříšníci se rovnou spalují a všechny hříchy zaznamenává jediné čertí brko. Když se porouchá, ač výměna spěchá, na pěší cestu pošlou mladého nespolehlivého čerta, který raději vynalézá, než kouzlí (což opět slouží jen pro pár vtipů v úvodu) a i přes varování se dokáže zamilovat na první pohled do místní krásky. Ta si sice umí poradit s množstvím svých nápadníků, jakmile se ale události přiostří, začne se chovat jako typická dáma v nesnázích, která se mračí a čeká na záchranu. 

A tak je to v Čertím brku skoro se vším. Inovativní nápady jak modernizovat pohádku tvoří jen poprašek na staré známé okoralé struktuře. Výsledek je nedotažený výtvor, který několikrát naznačí nadějnou cestu k svěží zábavě a pokaždé ji rychle a jako by bojácně opustí.

Nejvíc to zamrzí u závěrečné čertí písně, která se do filmu propadla z hrátek s žánrem typu Princezna nevěsta. Ostatních pár předchozích muzikálových výstupů spíš zarazí svou náhlostí. Jediným výrazným, tj. rozvinutým nápadem navěšeným na mdlý příběh o lásce a dobru vítězícím nad zlem je ona rovina zesměšňování stádní společnosti. Nahozené myšlenky si navíc někdy odporují, zvlášť logika fungování čertů je pekelně odbytá. 

Čertí brko má sice sympatické obsazení, pohlednou výpravu a kostýmy, které se vrací někam do časů 17. století, přesto vypadá televizně. Ve vánočním televizním programu také mělo zůstat.

Čertí brko, pohádka, 99 minut

Režie: Marek Najbrt

Scénář: Robert Geisler, Tomáš Hodan

Hrají: Judit Bárdos, Jan Cina, Ondřej Vetchý, Jan Budař

Hodnocení: 50 %