Režisér Nvota na MFF představil Konfidenta s Mádlem v nové úloze

Jiří Mádl

Jiří Mádl Zdroj: ctk

Ještě před českou premiérou plánovanou na čtvrtek představil slovenský režisér Juraj Nvota v dějišti 47. Mezinárodního filmového festivalu svůj nový snímek Konfident. Do hlavní role obsadil Jiřího Mádla, který se tak patrně definitivně zbavil nálepky rafťáka a snowborďáka. V Konfidentovi hraje Mádl mladého radioamatéra, o kterého se zajímala komunistická Státní bezpečnost. Příběh vychází z poznatků archivovaných ve svazcích Ústavu paměti národa v Bratislavě.

Mádl řekl, že film Konfident považuje za nejlepší, které dosud natočil. Práce na něm trvala téměř půldruhého roku a byla velmi náročná, ale vyvážily to perfektní podmínky a také výborný autorský tým, uvedl. Podotkl, že si připadal jako pilot ve stáji formule 1, kdy se mimo natáčení všichni starají, aby byl co nejlépe připraven. „Pokud jde o příběh, tak s minulým režimem jsem neměl zkušenosti. Což však nevadilo, protože o jeho pozadí mnoho nevěděla ani hlavní postava,“ poznamenal Mádl.

Z toho, že ho stále řada lidí považuje za komediálního herce díky filmům Rafťáci a Snowborďáci problémy nemá. Podotkl, že pro filmaře tuhle nálepku už dávno ztratil a je obsazován do zcela odlišných rolí. Což vnímá i veřejnost znalá kinematografie.

„Za Rafťáky a Snowborďáky se nestydím. Už jsem se ovšem posunul dál. Ať to bylo v Gymplu nebo Dětech noci. Je zajímavé, že na Slovensku to vnímají více a více mě považují za herce seriózních rolí. Už mi odtud přišla řada nabídek na vážné filmy,“ řekl Mádl.

Mádl není jen "šašo"

Režisér Nvota ČTK řekl, že má rád, když herci rostou a také když dostávají příležitosti, aby mohli růst. Zaškatulkování je podle něho herecká smrt. „po prvních setkáních s Jirkou Mádlem jsem poznal, že to není jen rafťák a snowborďák, ale přemýšlivý mladý člověk, který dokáže klást řadu otázek a je soustředěný na svou práci. Takže jsem kašlal na to, že pro řadu lidí byl dosud jen 'šašo'. A natáčení filmu jeho schopnosti potvrdilo,“ konstatoval Nvota.

V dramatickém snímku místy odlehčeném humorem hrají kromě Mádla také Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Jan Budař a Arnošt Goldflam. Na Slovensku byl už film uveden do kin a podle distributorů se setkává s velkým zájmem. Hlavní hrdina Adam (Mádl) je radioamatér v bývalé zájmové organizaci Svazarm. Aby zachránil svou lásku Evu před represemi StB a umožnil jí vysokoškolské studium, stane se profesionálním agentem. Jeho prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály.