Rushdieho paměti zachycují zrod popkulturní ikony

Salman Rushdie

Salman Rushdie Zdroj: Profimedia.cz

Pro britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho se 14. únor roku 1989 stal životním zlomem. V ten den na něj nejvyšší náboženský představitel Íránu ajattoláh Chomejní uvrhl fatvu a íránský stát vypsal na jeho hlavu tučnou odměnu. Rodná Indie se k němu otočila zády a stala se první světovou zemí, v níž byla kniha Satanské verše zakázána. Strávil téměř třináct let v různých utajených lokalitách a pod ochranou britské policie i tajné služby, aby tak snížil ohrožení vlastního života.

Lidé, kteří se pokusili knihu propagovat či překládat do jiných jazyků, byli často cílem útoků teroristů financovaných nejen íránskou vládou. Japonský překladatel Hitoši Igaraši za svůj překlad dokonce zaplatil v roce 1991 životem. Tato fakta, která se jako mantra opakují pokaždé, když vyjde Rushdieho nová kniha, nyní nabývají dalšího smyslu. Právě o nich je totiž nejnovější autobiografická kniha Joseph Anton: Vzpomínky.

Joseph Anton se kvůli bezpečnosti stal Rushdieho novou identitou. Krycí jméno je kombinací jmen jeho dvou oblíbených autorů Josepha Conrada a Antona Pavloviče Čechova. Vypravěč hovoří o hlavní postavě, Josephu Antonovi, důsledně ve třetí osobě, čímž Rushdie dosahuje zdání odstupu a také zdůrazňuje fikční povahu textu. Tento trik však čtenáři nevystačí na dlouho, protože velmi záhy zjistí, že má co do činění s tradičními memoáry spisovatele nevšedního osudu. Zarážející sebestřednost, až obsesivní snaha obhájit vlastní dílo pak cupují zdání autorské distance na kusy.

Fatva zapříčinila pro spisovatele velmi nezáviděníhodnou situaci – odklonila pozornost od samého obsahu knihy a z Rushdieho se stala především osoba politického významu. Toto lavírování mezi světem literatury a politiky se táhne celou knihou jako ropná skvrna. A právě v něm zřejmě tkví nutkavá potřeba obhájit literární dílo. Rushdie neustále tematizuje obsah svých knih a snaží se promlouvat čtenáři do jejich recepce. Stejně tak se ovšem snaží čtenáře ovlivnit v náhledu na vlastní veřejné i soukromé vystupování. Vyřizuje si zde účty se svými odpůrci a kritiky a velebí své oddané přátele neváhající podat mu kdykoli pomocnou ruku.

V průběhu čtení si můžeme uvědomit, kterak se z úspěšného spisovatele Salmana Rushdieho stane nejprve nedobrovolný chráněnec britské vlády Joseph Anton a nakonec popkulturní ikona západního světa. Přerod v superstar je dokonán momentem, kdy se ve Wembley objeví na pódiu společně s Bono Voxem. Slibný začátek knihy se skvělou scénou, v níž se spisovatel vrátí do Indie rozloučit se svým umírajícím otcem, je nahrazen rozbředlým koktejlem anekdotických epizodek ze světa celebrit a významných světových státníků. Samozřejmě s Rushdiem v hlavní roli. Dlouhé období strávené v anonymitě zřejmě v Rushdiem vzbudilo touhu být vidět a pečovat o svůj mediální obraz. Tak činí i knihou Joseph Anton, již úspěch nemůže minout.

*
Salman Rushdie: Joseph Anton: Vzpomínky Nakladatelství: Paseka, 2012 Překlad: Barbora Puchalská, Lukáš Nový Hodnocení: 60 % ———
**